Monday, October 1, 2012

Entri Masakan | 5 Resepi Buat Si Kecil Untuk Dicuba


Assalamualaikum semua....

Rasanya kan, belum pernah kot aku wat entri pasal bab masak memasak, kan?  Agagaga.. camne nak wat kalau memasak pun tak berapa nak terer?  Nak buat entri cam gitu mestilah dah tahu selok belok FAQ... hahah....  Tapi..tapi...tapi... Ustaz Azhar Idrus kata tak apa kalau orang perempuan tak pandai masak...yang penting suka memasak!  Ecece.. tengok, ustaz pun backup I..  well, buat entri tak bermakna kita nak tunjuk pandai kan? Tapi sebab kita nak share, deliver and discuss that issue...  

Well..masak is actually most women passion.  Percayalah... perempuan ni even dia tak pandai masak sekalipun, gedik-gedik sket sure nak masak gak.  Tambah-tambah kalau bukan tak reti langsung nak masak... tapi vitamin M terlebih, jadik tak berapa la...  Tapi kalau ada orang yang tersayang, hurrmm... orang kata apa eh?  Nak tambat hati seseorang dengan mengikat perut dia kan?  Bukan ikat perut peribahasa tuuuu... itu memang tanda sayang 'sangat' la... sayang duit~

Tapi betul tau... mak aku pun selalu pesan... malas la lagi masak... karang dah berlaki nak bagi laki makan kedai je ke?  Terpikat dek minah Indon kat kedai Mamak tu baru tau (ayat moto 1Dunia)... tambah-tambah kan, kalau kat Kelantan ni... mak aii... kekadang kalau pegi makan kat kedai ngan Abah... yerrr... aku pun jeles sebab si tukang amek order dengan lunaknya akan bertanya, "Abe nak oda gapooo?...." dengan lemah gemalai yang memang sifat asli orang Kelantan... Oppss... terpuji plak.  Hik3...

So, sebelum ada orang yang dok usap-usap perasaan laki kita, heh... baik sang isteri la yang buat... bleh pahala bagi kedua-dua pihak...  kan, kan, kan?...  Dah..aku dah melalut panjang beno nie...

Actually, arini nak share menu yang sangat cute dan mudah giler nak buat.  Kira buat tu kalau tak menjadi pun tak adalah frust sampai terbalikkan kuali.  And menu ni pulak untuk budak-budak... owhh.. i love kids.  And i love to make something that makes them happy...

Resepi ni aku salin gitu je pasal time tu dah bukak laptop.. tetiba rancangan masakan yang 5 Rencah 5 Rasa tu pulak kuar.  So aku salin je la...  dan untuk makluman korang, aku ni memang jenis yang tak suka nak taruk berapa banyak bahan itu, bahan ini dalam resepi.  Kalau amek resepi pun memang amek bahan-bahan yang nak kena guna je...berapa banyak nak letak tu biasanya aku campak-campak je... hehe... melainkan masakan tu aku tak penah tau macam mana rasa dia.  Contohnya masakan belah-belah Jepun, Korea, Arab and bla-bla melainkan Barat...  Tapi kalau nak buat kek or biskut aku cerewet jugak ngan sukatan sebab kalau tak jadi bendalah  yang dua ketul ni memang boleh bawak majok tiga empat bulan...

So dalam resepi kali ni, ada LIMA resepi ringkas yang super duper senang.  Tau tak kenapa aku beria salin resepi untuk kanak-kanak ni?  Haaaa... nak cakap pasal aku nak kawen la tu... tarak-tarak... ini tak ada kena mengena ngan perjalanan idop aku pun.  Ni semua untuk anak buah I si Aryan Adrin tu...  well, tak sabar nak tunggu dia bleh makan makanan keras ni sebab aku nak sumbat dia ngan makanan masakan aku yang dicipta khas untuk dia... hak3... heh, bukan nak buli tau, ni penghargaan apa... bagi dia jadi Sous Chef... (ayat tak leh blah~)

Alaaa... dah orang sayang anak sedara, nak la bagi dia makan best-best!  Sebab bila aku dah sayang orang tu.. i always want them to have some taste on my cooks or at least, aku belanja-belanja makan la....  Haaa... so special la sape yang disayangi dahku tu... thehehe~

Okeh, let's move on to the recipe...

#1 NUGGET AYAM


     Tang nugget ni, bukan setakat budak-budak la suka... aku pun suka... So, untuk memenuhi kesukaan kita bersama mari gaulkan dada ayam yang dah dipotong kecik-kecik bersama-sama dengan garam, lada hitam/lada putih dan olive oil... pastu perap la sekejap agak-agak dah terserap segala rasa tu. Pastu amek potato chips kegemaran bersama jugak, hancur-hancurkan, letak tepi. Dah rasa okey rasa dada ayam perap tadi, ambik dan golek-golekkan dalam tepung sebelum korang teruskan sesi mencelup dalam telur putih dan lastly salut ngan potato chips yang dah dihancurkan tadi. Pastu apa lagi..goreng sampai masak! Yesss... nah, adik seketul, kakak dua, adik tiga, kakak lima... lalalala...

#2 FRENCH FRIES

Ini pun sedap jugak... aku plak memang hantu kentang.  Kalau gi Kepsi tu, wedges ngan french fries mesti mau lebih... tak makan ayam pun tak pe, asal dapat makan wedges, fries ngan mashed potato tu.  So, motif pergi Kentucky FRIED CHICKEN tu pasal apa eh?  =_='

So, ni resepinya....  Opkos korang kena beli kentang.  Pastu kupas kulit, hiris gaya mana korang nak ngap nanti dan direbus bersama-sama dengan air garam sekadar secukup rasa.  Dah agak-agak ia nak empuk, keluarkan dan masukkan dalam air sejuk untuk bagi dia panas.... lorrr... gurau jek... mesti la nak suh kentang tu jadik cepat sejuk..  Itu yang Chef Shers buat la... dia siap letak dalam peti sejuk lagi untuk beberapa minit.  Pastu, keluarkan dan keringkan kentang itu dengan tuala yang bersih.  Jangan tunggu lama-lama..goreng terus sampai kekuningan.

#3  BURGER DAGING ALA-ALA KRABBY PATTY INCIK CRAB

I don't really like burgers so kalau buat yang ni memang bleh bagi budak-budak makan dalam portion yang penuh.  Ngeh3...  Ni lagi senang.  Dapatkan daging kisar, bawang besar, bawang putih seulas dua, lada hitam, garam, kicap berperisa, cendawan butang dan telur kuning.  Cincang semua sekali dengan perasaan yang geram giler... ni semua untuk kebaikan si kecil juga sebab makin lumat korang punyer saiz, lagi best burger tu rasa.  Kehkehkeh...  Eh, betul tau.. aku penah wat pemprosesan burger dulu... tak gurau neh.. =_='  Gaulkan semua sekali dalam satu big bowl dengan penuh kasih sayang.  Tapi pastikan tangan dibasuh bersih.  Bagus tau gaul ngan tangan ni sebab enzim dicelah-celah jari akan keluar dan memberikan rasa kasih dan sayang si pemakan terhadap kita.  (Itu motifnya...)...  bila semua dah sebati, kepal-kepal ikut saiz yang korang nak.  Even nama burger yang aku bagi ni dari Incik Crab, korang leh je kalau nak wat ala-ala saiz burger bakar ke..burger terbang ke.. tadak hal... yang penting, goreng jangan hanget!

Pastu, gunalah kreativiti korang untuk menghias burger tu dengan roti dan salad-salad segar.  Yang penting dalam penyediaan makanan kanak-kanak, bermain dengan warna!  Budak pasti akan terpikat untuk makan bila tengok makanan tu colourful... :)

#4  BISKUT CRISPY COKLAT

Dapatkan sekotak Crispy atau yang sewaktu dengannya seperti Honey Stars tu... kemudian, masukkan coklat bar ke dalam mangkuk dan panaskan di dalam microwave.  Sekadar untuk cairkan coklat sahaja.  Kemudian, potong buah aprikot, badam hancur, kismis dan kelapa kering dan gaul bersama-sama denan coklat cair tadi.  Kemudian, masukkan beliau dan sahabat-sahabat beliau ke dalam cawan kertas yang comel.  Untuk menambahkan lagi kecomelan biskut ni, bolehlah kalau korang nak taburkan coklat rice yang kaler-kaler tu kat atasnya.  Mesti kelip-kelip korang punya biskut dan si comel pasti tak sabar nak makan!

#5  JUS TEMBIKAI, LIMAU DAN STRAWBERI

Masukkan tembikai tanpa kulit, stoberi yang dah dipotong kecil, jus limau nipis serta sedikit ais ke dalam pengisar.  Kisar hingga semuanya hancur dan tuangkan ke dalam gelas.  Tadaaaa... dah siap minuman yang lazat ini...

Nah, dah siap lima resepi superb senang terutamanya buat mummy muda yang tak ada masa nak masak makanan untuk si comel tapi masih teringin nak masak.  Cubalah!  Kalau kita tak mulakan untuk orang tersayang, untuk siapa lagi?...  Jom cuba...  aku kena tunggu dua tahun lagi pasal si comel Aryanku baru je dua bulan.  Wakakaka.... tak apalah, share ngan korang dulu and buat entri.  Nanti nak buat, kita bukak la entri ni balik, kan?... Tadaaaa... wasssalam!

2 comments:

Aniza Md Zam said...

leh share resepi x? ni email sy aniza1606@yahoo.com

darimatahati said...

@Aniza Md Zam

resepi omacam kat atas... ni pun tgk Chef Shers masak je.. dia pun x bgtau sukatan penuh... tp, Aniza bleh agak la kot berapa berdsarkan resepi tadi.. :)