Wednesday, September 28, 2016

Please.. Jangan Dekat!

Assalamualaikum wbh.

Pesanan buat kaum Hawa yang bermaruah...

وَلاَ تَقْرَبُواْ الزِّنَى إِنَّهُ كَانَ فَاحِشَةً وَسَاء سَبِيلاً
"Dan janganlah kamu mendekati zina; sesungguhnya zina itu adalah suatu perbuatan yang keji. Dan suatu jalan yang buruk." (QS.Al Israa. ayat 32)


Wednesday, September 14, 2016

Bercuti Di Sabah Dengan Baby Adam (part 3 - last)

Assalamualaikum wbh.

| 2 Sept 2016 | Jumaat

Rasa macam malas sangat nak bangkit pagi ini.  Suhu sejuk begini memang takkan sekali-kali sama dengan penghawa dingin di rumah.  Aku betulkan gebar yang menyelimuti Adam.  Dia menggeliat kecil tapi kembali menyambung tidur.  Aku cium ubun-ubunnya.  Suatu hari nanti, pasti aku akan merindui bauan ini, bisik hati kecilku.  

Pernah suatu ketika Al-Aqra' bin Haris melihat Rasulullah saw dan beberapa orang Badwi bertanyakan kepada Baginda saw,

"Ya Rasulullah, kamu mencium kanak-kanak kamu?"

"Ya," Nabi saw menjawab.

Lalu mereka kembali menjawab, "Kami tidak mencium kanak-kanak kami."

Rasulullah saw bersabda lagi, "Apa yang mampu aku buat, seandainya Allah merampas sifat rahmat dari hati-hati kamu."

Aku peluk Adam lagi sambil tangan meramas-ramas lembut lengan suamiku.  Dia menggeliat malas.  Adoi, yang dah tua nak comel-comel macam si kecik juga ke?.. aku cubit lengan suami aku.  Dia mengaduh.  Tup-tup mata terus terbuka.  

Aku sengih sambil tunjuk ke arah bilik air.  Dia mendengus kecil.  

"Sedapnya tidur.....," incik suami menggeliat membetulkan urat.  Aku menggesa dia untuk segera mandi.  "Cepatlah.  Kita perlukan masa 2 jam ni untuk ke jeti.  Kang dah tengah hari, panas nak ke pulau."

Sambil incik suami bersiap diri dan menyiapkan Adam juga, aku mengemas apa yang patut.  Wahhh... banyak juga ni baju yang nak didobi.  Kami check out dari Ayana Holiday Resort jam 8.30 pagi.  Aduhh.. aku dah cuak ni sebab ikut jangkaan, mesti sampai dalam jam 10.30 pagi.  Sempat ke nak ke pulau?....

JESSELTON POINT, KOTA KINABALU

Kami akhirnya sampai di Jesselton Point betul-betul 10.30 pagi.  Kami terus parking kereta dan ke kaunter yang menjual tiket.  Ramai orang yang berkerumun di beberapa kaunter.  Aku agak, mungkin itu agensi yang bagus-bagus untuk ke pulau.  Aku menuju ke kaunter yang kurang sedikit orang.  Nak tinjau harga je asalnya... tapi, kata-kata penjaga kaunter tu membuatkan aku tersentap.

"Tiket dah habis.  Tutup.  Tutup."

Alamak!  Patutlah ramai je yang menyerbu satu-satu kaunter tu.  Rupanya kat situ sahaja yang ada jual tiket.  Adusss.. aku KENA juga dapatkan tiket ni.  Ber'sun-bathing' di pulau adalah salah satu impian aku ke Sabah ni.  Kena usaha juga ni.  Aku pulak melilau-lilau depan kiosk kali ni.  Haha..

Tiba-tiba, akak di kaunter Island Hope Express memberi aku hope. Dia melambai-lambai memanggil aku.  Sambil mengendong barang-barang yang nak dibawa ke pulau, aku menggamit pada suami aku yang juga sedang cuba menyelit di anatar orang ramai untuk mendapatkan tiket selang beberapa kaunter daripada aku.

Dipendekkan cerita, dapatlah juga kami tiket untuk ke dua buah pulau iaitu Pulau Sapi dan Pulau Manukan dengan harga RM121.20 untuk dua orang, lengkap dengan 2 life jacket dan 2 set snorkelling. 

Harga untuk ke 2 pulau : RM33/dewasa
Harga set snorkelling : RM20.00/set
Harga caj Terminal : RM7.63/seorang  


Lega.  Akhirnya dapat juga tiket berharga ni.  Hehe.  Aku membeli sedikit makanan di kedai serbaneka dan beli juga satu set mainan untuk Adam.  Sambil-sambil nak ke jeti untuk menunggu bot, singgah lagi di kafe membeli puff ayam dan burger.  Sebelum ke pulau, dinasihatkan terus beli makanan di daratan ni sebab kat pulau dengar kata agak mahal makanannya.  Jadi, aku pun malas nak ambil risiko tu terus beli sahajalah. 

Memang leceh sikit nak bawak banyak barang tapi aku akan rasa lagi menyesal kalau harga di sini biskut berharga RM2.50.. kau kena bayar di pulau nanti RM5!  Aku memang jenis tak berkira bab makanan tapi kalau melampau sangat, aku rasa macam tak redha plak.  Hahaha..

Dalam gembira nak ke pulau, dalam hati aku... terselit rasa bimbang.  Huhu.. macam mana la Adam naik bot nanti?  Tengah laut kot.  Huhu.. semoga kami dilindungi Allah swt.  Ameen.  Aku berdoa tanpa putus.  


jeti
  
baru bertolak dari jeti untuk ke pulau.

Kami bertolak ke pulau 30 minit lepas menunggu di jeti.  Actually, ni first time aku naik bot laju.  Haha.. takut tapi seronok.  Giler laju bot dia.  Tengok la mata Adam xleh nak bukak tu.  tudung aku pun dah kelepet.  Rasa macam rapat je bontot dengan air laut ni.  Gayat kot.  Hihi.

Adam at first okey je layan angin.  Sekali bot memecut, dia meraung terus peluk aku.  Yang si Ayahnya pulak, duk gelakkan anak.  Eeeee...  Untuk yang seterusnya, korang layan gambar je la okey.  Yelah, aktiviti normal sahaja di pulau tu.  Mandi manda, berjemur... hehe.  Tapi satu perkara yang menjadi kenangan, suami aku buat kapsul masa dengan menanam spek dia dalam laut di Pulau Sapi,..

Hurmm.. aku tak tahu la tu zaman bila akan bertemu kembali.  Bumi ni, 70% adalah air.... pasrah sahajalah.  Lepas mandi-manda di Pulau Sapi, kami terus ke Pulau Manukan.  Sejam setengah sahaja di Pulau Sapi tapi dah rasa lama.  So, 11 pagi hingga 3 petang di dua buah pulau tu rasa berbaloi sangat dah!  Best!  Cuma lagi best kalau aku ada kesempatan dan keberanian nak berenang bersama ikan-ikan kat sini.  Nampak gaya, kena belajar berenanglah dulu.  Baru berbaloi sakan.  

Adam dengan kereta pelampungnya.  Hihi..  beli kat 11Streets je..

Pulau Sapi

Pulau Manukan

Adam layan angin di Pulau Manukan

Sedih bila gambar edit jadi camni.  Huhu.. ni di Pulau Manukan.
resort di Pulau Manukan.  Hubby teringin nak dok sini.. :) one fine day okey?

Balik sahaja daripada pulau, hujan turun.  Alhamdulillah.. nasiblah tak hujan time kami masih di pulau.  Kami terus ke hotel untuk check in.  Aku booked hotel di tengah-tengah bandar KK ni tapi pada harga percutian bajet.

De Galleria Hotel.  RM 83 untuk satu malam, standard queen.  Pada aku sangat-sangat best hotel ni dari segi kebersihan, keramahan staff dan juga lokasi dia yang betul-betul tengah bandar.  Dekat sangat dengan Jesselton Point ni, dalam 5 minit sahaja.  Pastu, untuk makan-makan pun senang.  Sebelah hotel je dah ada 3,4 buah restoran selain daripada just a walking distance dengan Pasar Filipina dan Anjung Senja, tempat makan seafood yang digilai ramai!






ANJUNG SENJA, KOTA KINABALU

Dinner kami malam ni haruslah dengan seafood.  Kami ke Anjung Senja yang terletak di persisir laut.  Malam ini, hujan masih turun dengan renyai-renyai sewaktu kami sampai di sini.  Tapi berhenti sebaik sahaja kami ke gerai-gerai makanan.  Sebenarnya, kami tak makan di Anjung Senja ni.  Korang boleh saje nak makan kat sini tapi bila aku tanya makcik yang jual ubat di jalanan, dia kata.. kat depan sana lagi sedap masakannya dan lebih murah.  

So, kami parking kereta di depan Pasar Krfatangan Filipina dan jalan kaki menyusuri kedai-kedai untuk ke kawasan yang disebut.  Macam pasar malam gitu.  Kami memilih untuk makan di gerai Haji Manja kerana keramahan pekerjanya walapun harga sedikit mahal dua tiga ringgit dari gerai lain.  See.. pentingkan layanan especially bila kau berniaga sama produk dengan gerai depan belakang kiri kanan.  Soft skill tu penting.  Heee...


udang

lala

siakap masak stim halia untuk Adam

lobster 3 ekor

udang lipan

Semua makanan kat atas ni campur ngan minuman, lebih kurang RM180.00.  Hurmmm... pada aku, tak murah sangat pon?.. sebelum balik hotel, kami singgah di Pasar Filipina untuk beli sedikit cenderahati dan makanan.  Aku beli Amplang, kuih cincin dan rumpai laut.  Kemudian, mestilah ada sedikit perhiasan untuk aku.  Heee..  aku beli gelang mutiara untuk koleksi.  

Apa-apa pun, malam tu... aku layan Maggi cup sorang-sorang sambil tengok movie.  Suami aku dah insaf.  Dia dah kurangkan makan dan mee segera macam ni, tak berapa nak layan.  Jadi, dia terus tidur sebaik sahaja solat Isyak.  

| 3 Sept 2016 | Sabtu

Kami check out dari hotel lepas pekena roti canai kedai sebelah ni haaa...  lepas tu, terus mencari kedai dobi untuk mendobi semua baju-baju ni tapi sayangnya, kedai dobi layan diri di KK ni masih kurang bercambah.  Tak macam di Semenanjung.  Yang ada pun, dengar komen orang sekitar.. asyik rosak je.  Aku jumpa satu di One Borneo, tapi ko pehal makan gaji buta?.. duit telan, tapi mesin tak jalan.  Huwaaaaa...

Aku tolong nangis untuk budak perempuan tu.  Kesian dia. 

Demi menenangkan diri, aku ajak suami naik One Borneo ni untuk shopping.  Heeee.. kami makan tengah hari disini sahaja.  Dengan harapan, bila siap makan nanti.. mesin basuh baju tu dah okey.  Alangkah hampanya, dah siap makan pun tak okey lagi.  Orang yang uruskan mesin tu pun tak sampai-sampai lagi.  Apa punya slow ler servis.. huhu. Budak perempuan tu pun.... dah dekat 2 jam baju dia dalam mesin tu duk pusing-pusing camtu je.  Air tak keluar.  Adoiii...

Akhirnya, kami ambil keputusan untuk terus ke airport.

Dengan penuh harapan, kami berharap baju belacan ni tak lebih muatan luggage.  Berat kot baju basah-basah nie..  Alhamdulillah, segalanya dipermudahkan.  Lagi 0.5kg save.. haha.

Akhirnya, kami mendarat di KLIA jam 10 malam lepas delay di KKIA hampir 40 minit.  Air Asia oh Air Asia..  Apa-apa pun, syukur semuanya selamat dan dipermudahkan.  Suatu hari nanti, nak pergi Sabah lagi.  Tapi ke mana, kena survey cantik-cantik.  :)

Thanks for reading! 

Thursday, September 8, 2016

Bercuti Di Sabah Dengan Baby Adam (part 2)

Assalamualaikum wbh...

Kita sambung cerita percutian ni untuk hari yang kedua.

| 1 Sept 2016 | Khamis

Tak sabar betul bangun pagi ni sebab mengikut planning kami, hari ni memang pack jadual daripada pagi sampai petang.  Fuih, Adam.. kuatkan semangat tau! Hihi..

Pagi tu jam 5.30 pagi kami dah bangun bersiap-siap untuk mandi dan solat subuh.  Sambil-sambil incik suami bersiram, aku buatkan milo panas untuk aku dan Adam dan secawan kopi O untuk incik suami.  Siap dia mandi dan solat, aku pulak mandi dan solat.  Adam masih syok tidur dengan sweater tebalnya.  Hihi.  Sweater beli kat Cameron Highlands masa umur dia berapa bulan ntah.  Muat lagi.  Jimat la mommy tak payah beli sweater baru.  Ayah mandikan Adam sebaik dia sedar.  Ayah ambil peluang uruskan Adam sepanjang percutian sebab ini je masa Ayah bonding ngan Adam.  Sobss.  Kami pasangan PJJ tau.. tapi chill saje lah.  Ayah di KL, mommy di Kota Bharu.  Tak yah tragis sangat... heee.. 8 jam je perjalanan.  InsyaAllah boleh hadapi.  Sebab tu, Ayah ambil alih semua pasal Adam sepanjang bercuti ni.  :')

DESA DAIRY CATTLE FARM, MESILOU, RANAU

Lebih kurang jam 7.15 pagi, kami keluar dari resort dan terus menuju ke Desa Dairy Cattle Farm.  Perjalanan lebih kurang 30 minit sahaja.  Tak jauh mana pun.  Masa kitorang sampai tu, gate belum dibuka lagi sebab diorang start beroperasi jam 8 pagi so ramailah yang ambil peluang untuk bergambar di depan pintu utama tu dulu.  Bayaran masuk bagi dewasa ialah RM5 seorang.

Pagi-pagi ni elok sangat kalau nak bergambar dengan Gunung Kinabalu sebab lepas tu, kabus tebal bakal menyeliputi puncak gunung.  Mesti korang nyesal kalau tak ambil gambar terus.  Huhu... nasib baiklah kami dijauhkan dari penyesalan macam tu.  Muahaha...




Masuk je dalam ni, lembu-lembu ni buat tak tahu je pada awalnya.  Tapi lepas kami melilau-lilau depan diorang berkali-kali mencari port menarik untuk posing, akhirnya diorang datang mendekat juga.  Alhamdulillah.. jadi, bolehlah gambar ala-ala New Zealand ni.


Dalam ni, sempat la kami menghabiskan masa lebih kurang 1 jam setengah.  Beli susu segar, yogurt, puding dan Adam breakfast sosej juga.  Tengok orang lain makan aiskrim, teringin juga tapi dah pekena yogurt semua tu, tetiba dah jadi kenyang.  Isk, memang rugi tak leh try aiskrim tu tapi apakan daya, perut memang dah kenyang sangat-sangat!

Susu segar di sini pada aku best juga.  Adam boleh pulak minum susu Desa ni.  Dekat sekotak jugalah dia habiskan, tambah tolak dengan yang tumpah la.  Kalau aku beli susu Farm Fresh yang bagi aku sedap sangat tu, tak pulak si Adam ni minum.  Tapi diakuilah, susu kat sini rasa dia 'tak tebal' sangat dengan rasa susu macam yang kita minum Dutch Lady ke.. Farm Fresh ke.  Susu dia rasa ringan je.  Best la..  aku mintak nak try susu kambing tapi out of stock.  Eh, datang ladang lembu mintak susu kambing plak.  

Dah dia jual, aku nak beli la.  Hihihi.. lagipun aku ni peminat tegar susu kambing.  Letak susu lembu ngan susu kambing, aku lebih suka pilih susu kambing!  Mbeekk...


Kat sini pun ada bela kambing jugak.  Adam macam tak puas hati je bila rumput yang dia hulur disentap macam tu oleh kambing.  Hihi...



Ni gambar dekat feeding area.  Kat sini kita leh bagi makanan atau susu kat anak-anak kambing atau anak lembu.  Harga sebotol susu ialah RM1.50 manakala untuk segenggam rumput RM1.00.  Bolehlah... nak bagi pengalaman kat anak-anak... dan bapak anak yang nampaknya agak teruja bila kambing makan rumput dari tangan dia.  Hahaha...


Sebelum balik, ambil gambar di depan pintu masuk dekat batu asas diorang ni..


"Berbaloi dah ke rasa dok sini dengan fee RM5 tu?," aku tanya suami.  

"Berbaloi sangat-sangat!" jawab dia sambil angkat ibu jari.  Haaaa... puas hati betul dah tu.

"Haaa... kalau macam tu, meh sayang bawak gi tempat lain pulak.  Nasib la ek dapat isteri kelulusan haiwan jadi, kena bawak abang dan Adam main ngan haiwan jek!"

Kuikui.. suami aku adalah seorang yang selamba, sejenis yang pasrah dan baik hati.  Haha.. jadi dia bawak diri je ke mana aku cadangkan.  Well, lagipun dia terlalu busy untuk fikir semua ni.  Nasib aku yang beriya nak bercuti, bolehlah dia cabut lari dari keje dia yang tak pernah habis tu!

Kami terus menuju ke Kg. Luanti untuk fish massage!

Dalam perjalanan tu, kami singgah makan tengah hari di pekan Ranau.  Kat sini boleh dikategorikan sebagai pekan yang lengkaplah kalau korang nak carik ATM, KFC, cari supermarket... mall tak adalah.  The Store tu ada..  kira okey la.  Kitorang makan lunch di Anjung Selera di Jalan Kibarambang.  Makanan dia sedap dan menepati selera!  3.4 bintang.

Actually, jalan-jalan di Sabah especially di Kundasang-Ranau ni tak susah pun..korang jangan risau sangat.  Kitorang tak pakai Waze mana pun.  Pakai time nak keluar ke jalan utama sahaja dan untuk tahu jarak perjalanan.  Lain-lain tu, jalan saje... :) 

SPA IKAN TAGAL SUNGAI MOROLI KG. LUANTI

Untuk masuk ke Tagal Luanti ni, bayaran ialah sebanyak RM5 untuk dewasa, RM2 bagi kanak-kanak bawah 12 tahun dan korang dihadkan masa selama 15 minit sahaja sekali sesi.  Sekejap je kan?  Huhu... mungkin diorang nak elakkan terlalu ramai orang pada satu-satu masa dan juga bagi menjaga perasaan ikan-ikan tu.  Ikan-ikan kelah dalam ni sangatlah menguji selera aku dan suami.  Dahlah besar dan jinak.  Rasa macam nak tangkap buat makan sahaja tapi sungai tu dah 'ditagal'.. means sebarang aktiviti menangkap ikan di larang sama sekali.  Sabooo je la..

Aku rendam kaki Adam dalam tu.  Mula-mula dia seronok je kena serbu.  Lepas ayah dia angkat nak bawa ke tempat lain, letak balik dalam air dia dah menangis dah.  Haha.. maybe kena gigit pun ye jugak.  Kaki aku yang dewasa ni pun kena gigit sakit, apatah lagi kaki si kecik tu.  Heeee... apa-apa pun, best jugak kat sini!

budak nangis takut ikan... ikan lagi besar dari kaki Adam... setakat jari kaki Adam tu, ikan NGAP pun tak rasa apa kot.  Huhuu...


Kat sini pun ada gerai jualan untuk korang beli keropok ke, goreng pisang ke... so tak payah risaulah kalau setakat nak alas perut tu, boleh beli.  :)  Kami ada lagi 2 kotak susu segar Desa tu jadi, kami beli goreng pisang RM3 dan minum susu segar lagi.  Sedapnya bila diingatkan balik!  Yummeh...

PORING HOT SPRING & NATURE RESERVE, RANAU



Dari Kg. Luanti tadi, kami terus bertolak ke Poring Hot Spring & Nature Reserve untuk mandi di kolam air panas.  Perjalanan nak ke sana dari sini ialah kira-kira 30 minit.  Aku kira ni untuk mandi tengah hari teruslah.  Dah berbau dengan lembu kambing, hanyir ikan.. last check point haruslah bermandi-manda.  Yuran masuk ke sini ialah RM3 seorang dewasa.  Dalam tu nanti ada banyak jenis kolam mandi.  Korang nak yang private pun ada.  Kami pilih untuk mandi secara privasi sahaja sebab... aku pun nak merasa jugak air panas original ni!  Haha...

Untuk bilik mandi privasi tu, lebih kurang macam korang mandi kat rumah, dalam bath tub dan air water heater.  Haha..  tapi, air panas dari sumber asli la.  Memanglah seronok mandi ramai-ramai kat kolam awam tapi... aku tetap memilih nak mandi secara privasi! :)

So, bayaran untuk bilik mandi persendirian tu ialah RM25 untuk sejam.

depan chalet untuk bilik mandi persendirian
 Suami aku teringin juga nak mandi kat sini, tapi bila dia nampak ada anjing yang lalu lalang pastu 'singgah sebentar' di kolam ni.. hahaha... terus dia beriya-iya setuju nak mandi di bilik mandi privasi.  Hihi..


punca mata air panas.  Memang berwap-wap disini... boleh melecur kot kalau kena.  Huhu...
Selesai mandi dalam jam 2.30 petang macam tu.  Kami terus bertolak balik ke Ayana untuk berehat, solat dan makan tengah hari.  Kami singgah sekali lagi di Pekan Ranau dan tapau KFC untuk kudap-kudap malam nanti.

Di Pekan Kundasang, Khamis malam Jumaat ada pasar malam tau.  Lokasi dia dekat simpang nak ke Desa Dairy Cattle Farm tu.  Kami singgah jam 7 malam tu, tak banyak lagi gerai yang bukak.  Kononnya kami nak cari makanan Sabah la... tapi tak banyak gerai yang ada lagi.  Tanya diorang pukul berapa start sebab kami dah confused gerai ni dah tutup ke baru bukak?  Huhu... rupa-rupanya kami terawal.  Pasar malam ni start kol 12 tengah hari Khamis sampai 12 tengah hari Jumaat.  Tapi, jam 7 malam pun masih tak banyak gerai yang bukak.  Hurmm... maybe, ni ialah downtown Kundasang. :)

Akhirnya, Adam terlentok di bahu aku petang tu.  Ayah Adam pun nampak dah penat.  Jadi, cukuplah rasanya aktiviti untuk hari kedua di Pulau Borneo.  Selamat beristirehat semua... thank you sudi baca!  Jumpa di part 3 ye?...

Tuesday, September 6, 2016

Bercuti Di Sabah Dengan Baby Adam (part 1)

Assalamualaikum wbh.

Haishh.. betulkan balik channel kerajinan nak menulis blog ni.  Kali ni, aku nak mulakan dengan menulis short trip aku ke pulau borneo, Sabah!  Yeay!  Actually dah lama sangat aku nak gi Sabah ni.  Sejak dari zaman bujang, dah keje.. dah kahwin barulah rezeki tu datang.  Alhamdulillah. So, sekarang ni tinggal negeri Perlis sahajalah yang belum aku jejak secara amnya.

Baiklah.  Kali ni aku gi bercuti dengan suami dan si kecik Adam tu.  Alhamdulillah.  Nasib baiklah Adam ni boleh dikategorikan sebagai sangat behave.  Kiranya, aku tak adalah masalah sangat nak bawa dia lompat-lompat flight ni.  Dari KB ke KL, aku dengan Adam je.  Then, dari KL ke BKI la baru kami bertiga.  So, lets begin the trip!

Weeeee....

| 31 Ogos 2016, Rabu |



Kami ambil flight Air Asia pagi, jam 10.55 dan dijangka sampai jam 12.55.  Sebaik mendarat, aku terus carik toilet sebab nak tukar pampers Adam dan mandikan dia.  Bawak baby ni, kena selalu alert ngan pampers dan waktu mandi.  Kalau tak, rosaklah trip ni.  Airport KKIA ni tak adalah besar sangat tapi nak tunggu passport check tu, sangatlah lama.  Settle semua urusan dari ambil luggage dan check dokumen tu semua jam 2.30 petang.  Apa lagi, kami terus dapatkan kereta yang kami sewa daripada Encik Raihan (019-9345447).

Kitorang sewa Viva saje sebab bertiga je kan.  Ko nak angkut apa sangat?  Lagipun trip ni ialah trip nak mengenal alam sekitar so, shopping is not allowed.  Heheee... so, total untuk sewa kereta tu ialah RM250 untuk 3 hari.  Okey sangat la kan?

Kami terus bertolak ke Kundasang.  Perjalanan ke Kundasang ambil masa lebih kurang 2 jam.  Sepanjang perjalanan tu, kitorang enjoy saje menikmati pemandangan kawasan kampung di Sabah.  Baca dari blog lain sebelum ni, ramai yang kata jalan bahaya dan banyak bengkak bengkok tapi pada kami yang biasa dengan jalan pantai timur, jalan di Sabah ni dalam kategori biasa sahaja.  Sebelum LPT tu wujud, nak balik kampung kami memang lalu jalan lama so, insyaAllah yang biasa drive jalan-tiada-highway tu, tak adalah susah mana pun jalan disini.  Cuma hati-hati di lereng bukit sebab ada banyak tanah runtuh.  And..... jarang sangat di tebing jurang tu dibuat divider. =_=

On the way nak ke Kundasang, korang akan melalui Rumah Terbalik.  Kami tak masuk pun cuma singgah di luar kejap.  Berkira-kira nak masuk ke tidak.  Huhu.. sebabnya, pertama dah lewat untuk ke Kundasang dan kedua, kami dah tengok gambar-gambar dalam Rumah Terbalik tu dari blog orang lain. Hehe.. so, akhirnya keputusan dibuat dengan tidak masuk ke Rumah Terbalik!  Hihihi... lagipun, Adam kecik lagi dan memang hari-hari pun... keje Adam menunggang terbalikkan keadaan rumah dah. Wakaka...

Trip kami ni untuk mengenal flora dan fauna sahaja.  Heee... so maybe entry ni tak lengkap untuk sape-sape yang betul-betul nak holiday di Sabah dengan anak-anak.  Dalam perjalanan ke sana, sempatlah jugak aku terlelap sekejap.  Sedar-sedar, incik suami berhenti di Pekan Nabalu.  Kami turun jenjalan kat sini kejap mencari apa-apa yang best.  Hurmm... biasa-biasa sahaja tapi sempat jugalah grab keychain untuk souvenirs.  Satu set nail clipper tu dapat dalam RM12 (selepas ditawar.  Harga dia letak RM18), ada 6 bijik dalam tu.. so kitorang ambil dua set.  Cadangnya nak beli tempat lain pula untuk barangan lain.  Tapi sampai ke sudah, tak beli pun.  Wakaka... kenapa?  nantilah korang baca...  

Kami sampai di Kundasang dalam jam 4 petang.  Check in di Ayana Holiday Resort, bilik standard untuk 2 malam total up RM 190 tanpa sarapan.  Bilik okey tapi serangga macam kupu-kupu dan kumbang tu banyak jugaklah dalam toilet.  But no worries, diorang akan selalu bersihkan bilik. :)  so make sure bawa benda-benda penting sewaktu meninggalkan bilik ye.

gambar ehsan sbb lupa nak snap.  Ni exactly our lodge.



Makan Malam Pertama Di Kundasang

Perkara yang paling tak sudah-sudah aku survey sebelum berangkat ialah untuk makan!  Dekat sebulan aku survey tempat makan kat Kundasang ni semata-mata takut susah nak dapatkan makanan halal since ramai blogger yang cakap makanan halal susah nak dapatlah, makanan tak sedaplah, kedai makan banyak chiko (anjing) la... Argghh!  Korang ni buat aku susah hati je.. Huwaaaa...

Tapi tak apalah kan, itu pengalaman korang.  Hihi.. ni pengalaman aku plak.  Dari sudut kehidupan aku yang biasa-biasa, sebenarnya tak susah mana pun di Sabah ni especially di Kundasang.  Well, diorang pun tahu kot ni tempat pelancongan maka, mestilah diorang dah concern pasal makanan halal tu.  Jadi, untuk malam pertama kitorang kat sini, sebaik mandi dan solat, jam 6 petang kitorang dah gerak carik makan.  Kat sini gelapnya awal so, aku pun risau juga kot-kot kedai makan tutup awal, Naya weihh... dahlah seharian tak makan nasi lagi. Paling kesian kat Adam la pasal dia ni kena makan nasi.  Makan roti ngan biskut je sepanjang perjalanan, kesian juga.  Kurang zat nak membesar.  Huhu... 

So, dari Ayana Resort tu, kitorang menghala ke Pekan Kundasang.  Dalam 10 minit camtu je dah jumpa port makan.  Aku tengok ada beberapa biji kereta yang parking kat luar tu.  Masa ni hari cerah lagi tapi mengenangkan perut dah berkeroncong dan takut tak jumpa lagi kedai makan, so kami decide nak makan kat sini sahaja.

ehsan blog muhammad
RESTORAN PANATARAN.

Makanan dia boleh tahan sedap dan order pun sampai awal.  Harga?  Lebih kurang kat sini je.  Kitorang settle makan tu, hari dah gelap giler.  Dah macam jam 10 malam di Semenanjung tapi jam baru pukul 8.30 malam.  Disebabkan masih awal, aku ajak incik suami untuk jalan-jalan sekitar Kundasang ni.  Terus menghala ke Kundasang lagi, dalam 20km camtu, korang akan jumpa pekan lama.  Wahhh.. kat sini lagi banyak kedai makan rupanya.  Siap ada KFC lagi.. so, jangan risau sangat okey?

Kat sini ialah simpang untuk ke Desa Dairy Cattle Farm.  Disebabkan kitorang dah tahu jalan, maka program untuk esoknya dah agak relax sikit.  Tak perlulah kalut nak mencari jalan dan bajet berapa minit masa dah.  Akhirnya, aktiviti untuk hari pertama di Kundasang pun berakhir.  Kami pulang ke sarang jam 9.30 malam dan terus berehat.  Alhamdulillah Ya Allah untuk kelancaran hari pertama.. :)  Tak sabar untuk program hari esok! Berehat dulu...  
  

Thursday, July 21, 2016

Orang Kaya

Assalamualaikum wbh..

Rasanya semua orang pun memasang impian untuk jadi orang kaya.  Persepsi kaya secara amnya.. kita akan nampak kaya dengan duit.  Duit banyak, rumah besar, kereta mewah, baju cantik, makan sedap, bercuti sana-sini, derma ribu riban dan macam-macamlah persepsinya.  Bergantung pada impian dan fokus kita nak kaya tu untuk apa.

Waktu mula-mula saya berhenti kerja dan jadi suri rumah, fokus nak jadi kaya dah mula down.  Terfikir macam manalah saya nak kaya kalau tak bekerja.  Kalau simpan penuh nafkah bulan-bulan pun, saya takkan kaya (baca sebagai lambat jadi jutawan) melainkan suami saya bagi RM100,000 sebulan.  Okeylah, paling komang pun, RM 10,000 sebulan. Dapatlah saya kaya dalam 10 tahun.  Haha..  tapi hakikatnya.. saya berkahwin dengan seorang suami yang beriman, baik, penyayang dan rajin berusaha seadanya.  Bukan seorang suami yang jatuh atas harta karun.  Bukan juga seorang suami 'jam 7 petang'..  pendek kata, suami saya suami original kelahiran dunia, bukan khayalan dunia Akasia.

Tapi, Tuhan masih berikan saya kelapangan dalam mencari sesuatu yang boleh terus saya jadikan cagaran untuk impian saya itu. ILMU.  Belajar tinggi-tinggi, masuk dapur juga.  Yes.  Saya masuk dapur tapi bila keluar dari dapur, keluar bersama wang ringgit.  Hehe.  Itulah bezanya orang berilmu.  Memasak bukanlah satu kepakaran saya tetapi minat dan perasaan ingin mencuba selalu jadi inspirasi untuk saya buat apa-apa.  

Saya ialah seorang yang introvert.  Saya akui saya bukan jenis yang suka berkawan.  I mean, bersosial.  Saya lebih suka buat kerja saya saje.  Maybe sebab tu, saya ada blog untuk bercakap.  Yelah, lantaklah bab orang baca ke tidak.  I dont do blogging for people to stalk my life (walaupun suatu ketika dulu ada.  Hahah..).  And until now, saya tak buat blog untuk cari pendapatan sampingan.  Blog just a place for me to write up memories.  Moga-moga satu hari nanti anak-anak saya boleh baca bebelan mommy diorang.. Hihi.

Berbalik pada persoalan nak jadi kaya; - cepat, bila saya dah mula libatkan diri dalam bisnes, jualan langsung pula tu... MLM pula tu, haha... orang dah mula aim nak lihat kereta saya berjenama mewah.  Pakaian saya up to date..  tayang duit berkepuk dan paling di tunggu-tunggu, saya jatuh dan menyesal join MLM ni.  Hahaha...

Tapi, saya tidak melakukan bisnes ini untuk itu.  Sebenarnya, saya pun tak sangka saya mampu berbisnes setahun ini tanpa gagal mendapatkan sales dan alhamdulillah, masih bertahan dalam bisnes yang 'dibenci' tanpa sebab ni.  Kadang-kadang saya pelik, orang sanggup menafikan kewujudan supplement yang baik, hanya kerana ianya sejenis MLM.  Tapi saya masih tak rugi, kerana yang menolak tu biasanya yang belum memerlukan lagi.  InsyaAllah, semoga suatu hari nanti mereka menjadi pelanggan saya juga.   

Pada saya, kaya yang dicari bukan untuk tatapan orang.  Bukan juga untuk saya show off hasil kerja keras saya.  Saya tak mahu hidup dalam persepsi orang yang saya sendiri cipta untuk mereka tonton.  Jika mereka mencari 'hasil' bisnes saya melalui kereta mewah, atau dengan kehidupan saya yang berubah, itu hak mereka.  Tapi, saya mencari nilaian yang lebih daripada itu.

Kecerdikan dalam memilih jenis bisnes.

Saya terjun dalam bisnes ini kerana saya suka lihat orang sihat dan berpuas hati dengan taraf kesihatan mereka.  Suka tak suka bila orang yang dah nak dipotong kaki, hantar feedback tak jadi potong sebab luka dah makin baik, gula dah makin terkawal?

Suka tak bila mereka yang dulu diejek gemuk dan berat kini dah normal dan sihat?

Suka tak bila ibu-ibu dapat bentuk badan yang cantik dan menawan?

Suka kan?  Syukur kan?...

Itulah kepuasan yang saya impikan.  Bab tukar kereta.. eh, beli sebenarnya sebab saya masih meminjam kereta keluarga sekarang.. T_T tunggu dululah.  Bukan keperluan mendesak lagi.  Haaaa.. lagipun, saya ni mudah rambang mata.  Tunggulah sampai dah jatuh cinta betul dengan jenama kereta mana, nanti saya beli.  Beli pun.. sebab saya nak, bukan nak impressed orang pun.  Kalau ada yang ter"impressed", be better than me. :)

Wassalam.

tanpa putus mendapat bonus bulanan.  Alhamdulillah.. membantu fokus saya nak jadi kaya.  Heee



Tuesday, July 12, 2016

Adab

Assalamualaikum wbh..

Dah lama tak bersiaran di blog ni.  Bersawang tu perkara biasa sangatlah.  Hihi.. apa susah, kalau bersawang kita sapulah.  huhu.  Nak buat macam mana, kekadang ada je idea nak menulis tetapi tiap kali nak mulakan langkah untuk mencoret, aku terasa bagai kurang rempah dalam bicara.  Aku bukan lagi anak-anak hingusan yang baru nak belajar menulis di alam maya.  Bukan juga belia yang boleh menulis sesuka hati janji bahagia.  Bukan.. bukan.  Itu dulu kala bolehlah... tapi takkanlah sudah beranak pinak pun masih mahu melayan jiwa yang senak lagi?

Kau tahu.. sejak punya kesayangan dunia akhirat ini, terkadang terlalu banyak yang aku risaukan.  Prejudiskah diri ini... atau terlalu mengongkong minda sendiri.. wallahuallam.

Tapi, rasanya kebimbanganku berasas.  Lihat sahaja di media sosial.  Bila aku baca perkara-perkara yang viral tentang adab dan akhlak, 360 darjah aku kelilingi diri sendiri memuhasabah peribadi.  Kuatkah aku untuk berusaha menjadi muslimah?  Teguhkah aku dalam mempertahankan prinsip di atas landasan yang benar?  Mampukah aku mendidik dan membimbing putera puteriku menjadi khalifah penghuni syurga?  AKu pun manusia biasa.  Terkadang ada juga khilaf dalam menilai orang tapi cepat-cepatlah istighfar.  Kita selalunya tahu, ada yang tak betul dalam tindakan kita cumanya, nak merobohkan ego dalam diri untuk mengaku salah diri tu, macam menghempap batu ke kepala la jawabnya.  

Tapi ego dan syaitan tu ibarat api dalam sekam.  Mula-mula ego kerana benar namun lama-lama.. syaitan mula kontrol agar kita hidup, bertiang serikan ego dan kesombongan.  Merasakan diri selalu betul walhal, naluri kecil dah bagi denyut yang tindakan kau itu salah.  Tapi, ego dan sombong tetap jadi tuan.  Akhirnya... kita juga yang rasa tersiksa.  Sebak dada, rimas, mudah nak melenting, prejudis dan egois yang tak berkesudahan.  Nak ke pergi dalam keadaan diri begitu?  Muhabsah, muhasabah.

Aku, kau, kita... 
cuma manusia biasa.
Ada salah dan silap..
yang sengaja dan tak sengaja.

Semoga kita tak ulangi; perkara lepas yang melukakan.  Tindakan akan datang yang menyulitkan.

Penilaian kita terkadang salah.  Stop being judgemental.  If you cant do good, then dont do bad.



Saturday, April 23, 2016

Cabaran Perut Saiz A4?

Assalamualaikum wbh..

Ada berita best nak habaq kat semua ni… tapi mula-mula nak tanya..siapa yang rasa-rasa raya tahun ni nak kuruih tapi asyik tak lepas je kalau buat diet?... kalau buat pun, turun tu slow sangat-sangat… macam tak sempat je nak transform diri dalam masa 3 bulan ni..

Tak pe.. jangan fikir tak mustahil raya ni pinggang saiz A4.  Rahsianya ada dalam entry kali ni.  Saya ni tak adalah obsess sangat dengan kurus ke gemuk ke.. pada saya, semua orang diciptakan dengan sebaik-baik kejadian.  Cumanya pertanyaan tadi tu sebagai pembuka semangat la untuk uols yang rasa nak sihat.. nak cantik tapi azam tu.. lepas setahun, setahun asyik bertangguh.  Waduh, kalau nak sihat pun bertangguh, rasanya bab nak cantik tu mungkin lagi slowlah..

Cantik luaran aje tak ngam kalau dalaman tak tip top.  Pakej dia macam ni.. cantik luar, tak semestinya cantik dalam.  Tapi kalau cantik dalam, insyaAllah akan terserlah di luar.  Haaa.. jadi marilah kita sama-sama fokus untuk mendapatkan kecantikan dari dalam mula-mula sekali.

Korang ni, kalau membuang sehari berapa kali?  Seeloknya, dua kali sehari atau paling-paling tidak pun, sekali sehari.  Supaya bahan-bahan makanan dan sisa-sisa yang sudah settle semalam tu dapat dibuang dan ruang yang ada adalah untuk proses hari seterusnya.  Tapi, macam mana dengan mereka yang tidak membuang hari-hari tu?...  badan akan mula mengumpul toksin.

Macam mana kesan badan yang ada toksin ni?.. meh buat checklist sikit.  Manalah kalau kalau-kalau ada diantara tanda-tanda yang berikut ni, ada pada korang.  Jadi, kalau ada tu, mohonlah insaf dan bertindak segera.  Memanglah hari ni, sekarang ni kita muda… badan masih tak rasa sangat kesan toksin pada badan.  Tapi, bila dah meningkat usia dari tahun ke tahun, haaa.. mulalah rasa akibatnya.  So, cuba korang angguk ke.. geleng ke kalau-kalau yang tersenarai kat bawah ni berkait rapat ngan diri korang ek?

Sembelit?
·         Kembung perut?
·         Sakit kepala?
·         Letih dan lesu?
·         Mulut berbau?
·         Perut buncit?
·         Kulit kusam?
·         Suka makan?

Jika korang ada ciri-ciri kat atas ni… dan dah cemuih nak cuba itu ini, jangan cepat mengalah. Haha… saya jarang tau kongsi benda yang tak best.  So, apa kata sebelum puasa ni, meh cuba produk terbaru kami ini yang mula mendapat perhatian ramai.  Cuba tanpa menoleh ke belakang lagi dah…  Saya pun macam anda juga.  Hihi.. takut nak mencuba tu memang ada tapi.. tapi.. tapi… bila tengok kandungan bahan yang terdapat dalam minuman ni, ditambah pula dengan liability insurans company sampai RM3 juta, mak aiii.. terus berani nak try.



Antara bahan-bahan yang terkandung dalam Clenz-tox ni ialah;
·         Oat Fibre
·         Green tea
·         Celery
·         Passion fruit
·         Apple
·         Lemon
·         Kiwi
·         Spinach
·         Spirulina
·         Wheatgrass
·         Pineapple
·         Cabbage
·         Cucumber
·         Inulin
·         Isomalto Oligosaccharides

Tengok tuuuuu.. semua bahan-bahan daripada buah-buahan dan sayuran je!  Patutlah bila makan ni rasa kenyang dan lawas habis.  Memang cuci usus macam kita makan buah dan kulit pun makin hari makin rasa kelainannya. 

SESUAI KE UNTUK DIET?

Apa pulak tak sesuai… kenyang babe!  Ada fiber oat yang boleh buat perut rasa full dan tahan lapar lebih lama.  Sekarang ni semua pun nak rushing.  jadi, tak ke membantu benda alah ni bila ada?.. lagipun goncang ngan air sejuk je.. badan sihat, otak cergas, muka lawa. Hek elaaa… nak demand apa lagi?.. hihi!

KEBAIKAN CLENZ-TOX

Menurunkan kadar kolestrol
Merangsang bakteria baik
Mengurangkan risiko kanser
Melambatkan penyerapan glucose
Menguatkan sistem imun tubuh badan
Menurunkan paras pH dalam usus
Membantu proses detoksifikasi hati

CARA MINUM

1) Ambil 1 paket setiap hari sebelum makan malam
2) Campurkan 1 paket dgn 150-180ml air di dalam shaker.
3) Goncang sehingga sebati dan minum.

Harga : RM135.00 (14 sachets)

Tapi kalau dah nekad nak kurus sakan... saya suggest amek set ni.  Yang ni memang berbaloi-baloi agi la sebab terus jadi member. Pasni tak risau pasal harga dah! 


Bagaimana kalau nak cuba?  Boleh terus direct WhatsApp ke nombor ni 0139342778.  Cepat tau sebab stok bulan ni sahaja dah berapa ratus dilepaskan.  Huwaaa... baru je launch kot~

Terima kasih sudi baca dan semoga raya nanti tercapai matlamat nak sihat, cantik dan hidup dengan lebih berkeyakinan ye?!

Saturday, April 2, 2016

Tougher Routine Begins!

Assalamualaikum wbh..  hai.

18 April ni, genap umur Adam 1 tahun. Alhamdulillah.  Semoga Nik Adam Mukhlis diberikan kesihatan yang baik, akhlak yang terpuji, masa depan yang cemerlang, rezeki yang tidak pernah putus dan berkat serta menjadi anak yang soleh dengan kefahaman agama yang baik. Ameen.

April ini jugak, mommy terpaksa biarkan Adam berdikari dengan Atok dan Nenek.  Balik kampung eii Adam.  Rutin mommy dah bertukar dari suri rumah kepada ibu yang bekerjaya.  Alhamdulillah.  Rezeki Allah nak beri di tengah-tengah kegawatan orang tak ada kerja, mommy diberi peluang untuk berada di meja professional kembali.  Yes.  Before this, mommy dah nekad kekonon nak jadi suri rumah yang penuh dedikasi pada Adam dan Ayah.. sebab mommy dah stop job hunting about two years.  Even panggilan untuk PTD selalu ada, take it as rezeki again sebab mommy dah tak update benda alah tu hampir setahun.  Kalau dipanggil, mommy buat aje yang terbaik.  So, bila dipanggil masuk gomen ni (zaman mommy menulis catitan ni, kitorang panggil government GOMEN je Adam.  Kikiki..)mommy rasa mommy should grab that precious chance that might not be there for me, again.  Im getting near to the edge of maximum age for recruiting my dear… sobs!  Yes.. mommy is getting old.  Remember that, Adam is growing up while im growing old.

So there again… konflik dalaman mula menerjah.  Actually, mommy okey je.  Yeah.. you know.. mommy ni jenis tough tau.  Ekekeke.. mommy suka dengar apa yang orang nak beritahu dan if its good, mommy ambil as pengajaran.  Tapi, kalau benda tu macam tak best je.. macam tak ngam je ngan mommy punya life principal.. I let it go by the wind.  So, do you know what people always talking about?

Yup!

Suri Rumah VS Bekerjaya.

This topic is likely to be so boring and ewww.. macam tak ada better argument kan?.. hahaha.  Syuhhh! Baca je then you will understand how hard I try to be the best mother as  I can for you my dearest son.  Masa mommy pilih untuk jadi suri rumah untuk 2 tahun yang lepas, mommy tak pernah terfikir any other reasons rather than to be by your side 24/7.  And owh, to be by Ayah side also.  Perlu masukkan Ayah juga dalam catitan ni. :D

Tapi mommy tak pernah nak judge or argue dengan ibu-ibu yang bekerja dan ada anak-anak kecil untuk bekerja malah, I salute them.  Bukan senang tau.  Tambah-tambah hidup di kota metropolitan yang waktunya amat laju berputar.  Jadi, bila ada yang provoke bukan-bukan dengan ibu yang bekerja ni dengan istilah dan alasan tanggungjawab mendidik anak-anak adalah tugas ibu bapa… si isteri sepatutnya berada di rumah, jadi the ‘real’ suri rumah… belum lagi masuk soal rezeki itu ini… hurm, a bit sad.

Mommy tak nafikan, menjadi suri rumah adalah kerjaya yang paling baik untuk seorang yang bergelar ibu.  Tapi kita tak boleh nak judge nasib, impian dan rezeki semua orang sama.  Memang lain rasanya kalau dapat masak, mengajar ABC Alif Ba Ta sendiri pada anak-anak.  Tapi, kita jangan sesekali provoke orang betapa indahnya kehidupan kita menjadi suri rumah di kala seseorang tu terbeban dengan seribu satu masalah yang memerlukan penyelesaiannya.  Kalau kita ada kehidupan yang baik, selesa dengan kadar hidup seorang suri rumah, syukur. 

Tapi, since mommy pun akan jadi ibu yang bekerjaya kelak… bisik-bisik tentang pengabaian anak, kesempitan masa, dosa pahala si isteri keluar bekerja dengan fitnah itu ini dan bla bla bla lagi… membuatkan mommy kembali menjadi hati batu. Muehehe..  entahlah Adam.  Kita ni kalau ikutkan cakap orang, macam sempit je rasa ruang untuk bernafas.  Again, back to sentence kat atas tu, don’t compare hidup kita dengan orang lain.  Mommy terima jawatan tu bukan sebab mommy nak abaikan Adam.  Never.  Bukan juga sebab mommy nak bebas.  Bukan.  Tapi, Adam kena tahu satu perkara…

Mommy sangat cintakan ilmu yang pernah mommy pelajari.  I learned agricultural.  I love to be around with flora and fauna.  I love to share.  I want to be someone yang berbakti pada masyarakat.  InsyaAllah… MaTok dulu pun bekerja juga nak besarkan mommy and your uncles and aunties… tapi kami tak pernah terabai.  Still.. kami semua makan dari air tangan MaTok, baju yang MaTok basuhkan, kerja sekolah.. MaTok teman untuk disiapkan malam-malam… bila ada exam, MaTok and AbahTok boleh luangkan masa untuk baca Yaasin dan solat hajat untuk kami semua… bila ada PIBG, AbahTok tak pernah missed nak attend.. nak ke mana-mana, MaTok or AbahTok akan hantarkan.. so, nothing much to be worried.  Jadi, tersenyumlah wahai anakku…

Hidup di dunia ni bukan untuk kita berlumba dengan sesiapa… setiap dari kita ada impian dan cita-cita masing-masing.  Yang penting ialah, kita jadikan setiap saat hidup kita, yang paaaaling indah agar kita tidak menyesal di kemudian hari.  Nikmati setiap hela nafas yang kita hembus.  Hargai kasih sayang yang sedang kita miliki.  Don’t compare!  Padang orang mungkin nampak hijau dari kejauhan… tapi penat lelah menjaganya, hanya mereka yang tahu.


Tersenyumlah wahai anakku… mommy dengan Ayah, menyayangimu sedari saat kau cuma seketul darah yang bergumpal tanpa nadi.

Friday, March 4, 2016

Rawatan Alternatif Bayi Demam

Assalamualaikum wbh...

Seminggu dua yang lalu, aku agak kalut dengan Adam.  Terkejut malam tu bila Adam merengek-rengek sambil memanjat badan aku yang sedang tidur.  Rupa-rupanya, dia kepanasan.  Aku pegang badan dia.  MasyaAllah.. panas sungguh!  Terus aku bangun dan mencari tuala kecil untuk dituam sejuk ke atas kepalanya.  Mujurlah Adam jenis yang merengek-rengek biasa sahaja... tidak meraung-raung.  Kalau tidak, pasti bertambah kalut aku malam tu.  Sudahlah terjaga dengan terkejut begitu... naik pening kepala.  Tapi kuasa super saiya seorang ibu, pening-pening pun boleh hilang sekelip mata bila anak syurga dalam keadaan macam tu.

Malam tu, hanya separuh malam sahajalah nikmat tidur yang aku dapat.  Selebihnya, duduk disisi Adam dan selalu pastikan kain tuam selalu basah.  Sesekali, aku terlelap dalam duduk.  Huhu..

Esoknya, terus aku mandikan Adam dengan air suam yang dicampurkan dengan lemon.  Syukur juga kerana orang dalam rumah kami ni, hantu lemon.  Stok lemon memang selalu adalah dalam esbok tu.  Hihih... nape eh lemon tak putus bekalan tu?  Jeng-jeng-jeng... tu semua gara-gara ada orang tengah dalam proses nak kuruskan badan.  Minum air detoks lemon lerr sepanjang hari.  Haha... Aku memang siapkan bekalan air untuk suami aku dengan merendamkan hirisan lemon.  Kalau tak minum GCTea, memang detox water harus dan wajib habiskan.  GCTea minum malam nanti nak tidur... tidur pun lebih lena walaupun seharian kerja di luar dengan panas matahari tu sebab ada daun pudina dalam tu yang menenangkan selain mempercepatkan lagi proses nak lose weight tu.

So kembali pada Adam.. lepas aku mandikan dia dengan air lemon suam, nampaklah sikit lega tu.  Suhu pun dah tak tinggi mana.  Hidung dah tak tersumbat dan alhamdulillah, selera makan bertambah-tambah.  Patutlah semalam tu makan pun macam nak tak nak je.. rupanya dia dah tak sedap tekak gamaknya!

Sepanjang hari tu, aku selalu pantau suhu Adam.  Risau bila baby demam dengan keadaan cuaca di KL ni yang panas giler sekarang... rumah kami pula mana ada aircond.  So, kipas memang maksimum punya la...  sebenarnya, aku ada sejarah bab anak kecik demam ni.  Abang aku pernah kena demam panas yang teruk masa kecik dulu sampai nak kena sawan.  Allahuakbar... nasib baiklah dapat dikawal segera.  Tapi kesannya.. abang aku macam gagap sikit bila bercakap.  Sikit je la.. kiranya kalau ajak dia rap tu, failed!  Tapi kalau dia cakap biasa, bab mengayat... cair anak dara yang mendengarnya.  Aku tak cair hati, cair taik telinga je... hahaha.  Lagi satu, member aku pun.. anak dia demam panas masa baby sampai tarik sawan.  Huhu... sebab tu la aku risau sangat bila badan Adam panas.  Korang, kalau anak demam... musim sekarang ni kalau tak demam panas, mungkin denggi atau campak.. so, alert lebih sikit la ek.. jangan ambil mudah!

Adam demam on and off tu dalam 2 malam jugaklah aku tak tidur dengan sempurna.  Kejap-kejap dia bangun merengek minta aku tuamkan kepala dia.  Alahai... kesian sungguh anak mommy ni.  Lebih haru... Adam sangat sopan dan behave even demam.  Subhanallah... Alhamdulillah...syukur ya Allah.  Kau berikan aku anak yang mudah dijaga...

Kat sini, aku nak share bahan-bahan untuk bayi yang demam.  Kiranya, pada aku... korang kena ada la alatan ni semua untuk anak-anak kecil terutama sekali bayi yang tak reti nak hembus hingus ke.. tak boleh nak cakap itu ini lagi.  For me.. Alhamdulillah.. alat dan ubatan cukup lengkap.


Ni adalah antara bahan-bahan dan persediaan yang aku buat untuk Adam.  Mungkin bab bawang merah tu tak sesuai untuk semua tapi Alhamdulillah... sejak Adam bayi, bawang merah sangat membantu.

SPRAY STERIMAR

Spray ni sangat bagus untuk bayi yang selsema.  Tujuan dia ialah untuk membantu menghentikan lelehan hingus yang buat bayi tak selesa dan rasa lemas.  Cara dia pun senang je.. mengiringkan bayi atau letak bayi dalam kedudukan duduk dan spraykan terus ke dalam hidung dia.  Nanti, akan keluar lelehan air garam ni dan bersihkan.  Tunggu sekejap dalam 5 minit macam tu.  Akan keluar hingus pekat.. pastu, boleh baringkan bayi..  selesa habis!

LEMON

Lemon ni macam yang aku tulis kat atas... adalah untuk mandian.  Make sure air suam-suam kuku...  mandikan bayi dengan air lemon ni dah tak payah bilas.  Bayi lebih tenang dan selesa sebab bau lemon ni sangat relaks dan wangiiiii...

TERMOMETER

Termometer adalah alat WAJIB ada kalau ada anak kecil.  Suhu bayi kena selalu pantau tambah-tambah bila diorang demam.  Walaupun kita dah rasa okey, kejap-kejap suhu boleh naik mendadak.

PENYEDUT HINGUS

Yang ni pun harus ada kalau korang tak mampu nak sedut hingus anak pakai mulut.  Huhu... aku memang sayang kat Adam.. tapi kalau keadaan tak mendesak sangat, dan alat pun dah tercipta... aku rela beli alat ni dan sedut hingus-hingus Adam tu pakai mende ni jek.  Laki aku eksyen je lebih... masa aku nak beli ni dia kata sedut pakai mulut je la... anak kita kan... katanya laaaa... Adam dah demam ngan hingus pekat kuning tu, aku suh sedut pakai mulut, tahu sengih-sengih.  Hak elaaaa... eksyen jek!
BAWANG MERAH

Bawang merah ni tujuan dia untuk serap bakteria-bakteria yang ada.. apatah lagi waktu demam macam tu, bakteria tak payah cakap la banyak mana kan.  Aku potong bawang tu tegak dan letak di sekeliling tilam tempat Adam tidur.  Ada juga yang aku masukkan dalam stokin Adam.  Pastikan stokin tutak delah ketat sangat...

Biar ada ruang untuk bawang tu tergolek-golek dalam stokin tu dan tak attach terus dengan kulit.  Alhamdulillah... teknik ni sangat sesuai dan berkesan dengan Adam.  Demam dia tak lama...

BAWANG PUTIH

Dari segi pemakanan pula, aku banyakkan bawang putih dalam masakan Adam.  Tak adalah banyak secekak tu... kalau biasa tumis seulas.. ni lebihkan 2,3 ulas.  Bawang putih katanya membantu buang kahak bayi.
Sekian sahaja perkongsian aku kali ni.  Perkongsian biasa-biasa sahaja.. yang orang lain pun dah buat cuma aku catit kat sini supaya nanti Adam dah besar, dia tahu mende-mende ni lah yang Mommy sediakan untuk awak masa awak baby ye Mr. Nik Adam.. heee... what ever it takes, Mommy love you to from Safa to Marwah.  Hihi...