Thursday, October 25, 2012

DemiMu Ya Rabb... #1

"Apa yang senyum-senyum tu Iqah?."

Shafiqah makin lebar menyengih.  Tangannya membelek-belek bungkusan parcel yang baru diterima.

"Ihikk! Ada laaa...," jawabnya cuba berahsia.

Aimran mencebik.  Tangannya cuba merampas bungkusan itu sebaik Shafiqah menempek dekatnya.

"Ishh, apa ni bang... Blueekk, mana boleh!"

"Pakwe bagi la tu...," ejek Aimran.  Matanya menjeling sebelum kembali mengadap televisyen.  Ah, malas dia nak layan Shafiqah.

"Alahai.. bertuahnya badan kalau diri ni ada.. apa tadi bang?  Pakwe?.  Hehe..," Shafiqah giat mengusik abangnya.  Cuit-cuit hidung.  Aimran buat-buat tak layan.  Dia pun saja je tadi.  Bukan dia tidak tahu Shafiqah tak punya buah hati pun.

Shafiqah membuka bungkusan yang baru diterima.  

Tiba-tiba Aimran ketawa besar.

"Hoi dik..kut ya pun sayang ngan barang tu, tak payahlah salotip pun nak buat kenangan.  Ko koyak rakus sket bleh?," tempelak Aimran.

Shafiqah menjuihkan bibir.  "Biar la!  Eee.. jeles lettew...,"Shafiqah menjelir sekali.  Aimran membalas.

"Malaslah ngan abang ni.. bukak dalam bilik baru boleh feeling," kata Shafiqah seraya bangkit dari sofa corak harimau bintang itu.  Aimran sempat mengelak tatkala Shafiqah cuba menyepak kakinya.  Mengekek dia ketawa.

Dalam bilik, Shafiqah tersengih-sengih saat membelek barangan yang baru diterimanya itu.  Ditayang-tayangkan di hadapan cermin.  Waaahh..., bisiknya sendiri.  Pusing kiri, pusing kanan.

"Tadaaa!! Abang dah nampak!  Ooo... ini ke bendanya..." jerkah Aimran dari balik pintu.  Cepat dirampasnya dari tangan Shafiqah.

"Abaaaaang!"  Shafiqah menggetap bibir.  Geramnya!

Dia Temanmu...

Assalamualaikum wbh..

"Kita berbeda untuk saling mengisi kekurangan kita,
Mencari sahabat untuk selamanya..
Atasi semua perbedaan,
kau dan aku sahabat untuk selamanya...
Tak ada gunung yang terlalu tinggi,
Untuk kita daki bersama,
Dan tak ada laut yang terlalu dalam 
untuk diselami..."

Kawan dalam hidup memang sangat bermakna.  Walau kita punya keluarga, kadang-kadang kawan perlu sebab ada perkara yang kita senang berbual dengan mereka.  Bergosip, main game ntah pape, tubuh geng karut-marut.. pendek kata, otak gila-gila boleh terhasil dengan kawan-kawan.

Ada perkara yang kita rahsiakan dari keluarga, maka kawanlah tempat mengadu.  Kawan tengok tangisan kita disaat kita sembunyikan dari kerisauan keluarga.  Kawan jugalah yang hulurkan tangan bantu mana yang ada di saat jauh dari keluarga...

Ada 'kawan' bukanlah bermakna kita kena selalu bersama.  Tapi, disaat memerlukan, siapa dia yang hadir sama.  Kadang, dia yang selalu kita umpat tika bersama 'teman' yang itu, tapi disaat kita jatuh terduduk, dia yang hulurkan tangan menuntun kita kembali.  Kadang-kadang, atas soal yang kecik sahaja bagi kita, tapi di pihak kawan, dia sangat mengharapkan kita.  

Kadang-kadang kita rasa, "Alah, malaslah keluar... setakat nak ajak minum-minum je."  Tapi siapa tahu, kawan ajak kita sebab dia nak melepaskan tekanan.  Ada yang dia pendamkan.  Keluar minum-minum tapi sembang-sembang kosong itu boleh menenangkan dia, siapa tahu?  Bukankah mengurangkan beban seseorang kita besar pahalanya... 

Tapi dalam menjaga hati kawan, jangan sampai membuang keluarga.  Tanpa keluarga, ada kawan satu dunia pun tidak akan berguna kerana naluri kita tetap terikat dan mahukan darah daging sendiri...

Tapi jagalah seorang kawan bila kita sudah jumpa seseorang yang boleh mengingatkan kita pada akhirat.  Yang dapat mengingatkan kita kembali pada jalan Allah...  

Mungkin dia akan pergi menjauh suatu hari nanti, tapi bukan kerana dia rela.  Tapi kerana kita yang telah buang dia... dari hidup kita.  Kerana disaat kita mahukan dia, dia sentiasa ada.  Bila masa dukanya tiba, kita leka dengan perihal kita.... 

Jagalah hubungan persahabatan itu... jangan diumpat kekurangannya, jangan dibenci kelebihannya...  Dialah temanmu... 

Wednesday, October 24, 2012

Oh, Kek Kejuku!

Assalamualaikum wbh..

Malam yang sangat menyesakkan dado aye!  Heh.. tetiba rasa musykil pasai pa tetiba rasa nak makan Cheese Cake je dua tiga hari ni.. dah dua malam ni kempunan.  Iskk!  Jangan la buat mengidam gini kot-kot satu masa aku mengandung nanti.. eceh!  Tak berapa dekatnya angan-anganmu... booooo~

Lebih kurang patplohlapan jam yg lepas...  aku gi kedai jual bahan-bahan buat kek ni.  Ada member aku yang baru dapat baby girl.  Aku ni suka bagi makan kat orang daripada dok bagi hadiah berbentuk material tu.  Lagipun, baby sekarang ni cukup makan makanan yang berzat..tumbesaran diorang tahap tip top.  Kalo beli baju baby karang, pakai dalam sebulan dia dah tak muat.  Arrgghh!  Aku tak suka.. tak suka... aku suka kalau pemberian aku dipakai lama-lama...seumur hidup lagi bagus!  Wahahaa... tengok betapa besar nafsu aku dalam menguasai... well...

So, aku decide nak bagi diorang apam je.. Eh, apam, JE?!  Tak apa... yang penting itu pemberian ikhlas hasil titik peluh aku.  =_="   korang tengoklah nanti... apam special laaa... T_T

Okey, aku tak mahu update resepi apam dalam entri akan datang.  Aku nak update resepi Cheese Cake!  Nyumm..nyumm... nanti eh?  Aku dah penah tengok resepi dia sebelum ni...  err.. cam senang je nak buat.  Tapi, nantilah aku buat dulu...  kan dah cakap, bab kek ni aku slow sket...  huhu... kena wat secara skema.  Tapi sebagai menghormati prinsip aku iaitu "Nak makan banyak, kena cuba buat sendiri di rumah.  Baru berbaloi!" itu, so aku akan cuba buat.  Lagipun, banyak kot buku resepi kat rumah nie.. dekat dua puluh bijik.  hahaha.. kesian buku-buku tu!  Okeh, kena try buat...  Gambatte Suhaila-chan!  
*tepuk-tepuk bahu*

haha.. kenapa tikus kena kaitkan ngan keju eh?
 
 Duk rumah buat apa kan kalau tak praktis masak-masak?  Dah la zaman kanak-kanak dulu aku dah terencat dari segi bermain ala-ala kanak-kanak perempuan... asyik main beskal, panjat pokok, main polis-polis.. apo larr... nak main pondok-pondok?  Kahkah..aku gelak guling-guling laaa... Dah besor ni baru nak kalut belajar masak.  Adeh...adeh!

So, jumpa lagi di entri akan datang.  Thanks for reading! 

Sunday, October 21, 2012

Entri Masakan | Fettuchini Dengan Kuah Krim

Assalamualaikum wbh...

Hujan pulak semenjak dua ni...  alahai!  Tapi hujan-hujan macam ni kalau pekena teh O cicah ngan biskut Hup Seng best jugakkan?  Dulu masa arwah nenek ada, bleh la makan ubi rebus cicah ngan kelapa parut campur gula...  sekarang ubi pun malas nak tanam.  Hahaha...

amek kat blog sape ntah... tak sangka ada orang post jugak.. hahaha
Aku boleh dikatakan orang yang sederhana je bab masak-memasak..  Antara banyak-banyak masakan negara selain Malaysia, aku rasa yang paling senang nak masak ialah masakan Barat.  Orang Barat ni bagi aku pemakanan diorang memang ringkas dan sesuai untuk orang yang tidak berapa rajin macam aku.  Sebab itu, masakan Barat adalah kegemaran aku sama ada untuk makan atau masak.  Memang aku mengaku sangat-sangat laaa... aku memang failed masak gulai yoo!  Tapi aku pun tau itu tak boleh dibiarkan.. aku kena jugak try masak benda-benda macam tu sampai jadi... sebab, aku bukan nak kawen mat saleh nanti.. so, kena la belajar-belajar waktu bujang nie... haha.. XD

Boleh dikatakan aku selalu teruja kalau sebut bab chicken chop ke, spaghetti ke, pizza or what ever la..  Yelah, Italian sket-sket... 
Dan beberapa minggu lepas, aku saje nak try makan fettuchini di kesiangan hari.  Haha... memang aku terasa pelik jugak la kalau makan makanan macam tu untuk lunch, tapi tak apalah... kalau dah datang selera macam tu, bukak peti, bukak dapur, buat jelah... huhu...  Tapi satu yang menjadi masalah ialah aku tak dek krim masakan.  Bukan tak ada kat kedai tapi aku berkira ngan harga dia.. hahaha.. sorry, aku memang suka amek masa buat calculation bab membeli belah.  Hak pengguna tu memang aku guna habis-habisan!

Aku gi supermarket nak beli krim masakan tu.. mak aii.. dekat RM8 untuk beberapa ml je.. Tak jadilah...So, aku abaikan je krim masakan tu.  (Sebenarnya aku bimbang kandungan krim tu nanti akan menggemukkan aku.. hohoho..  walaupun aku ni dah cukup kering tapi tetap aware ngan kandungan lemak dan kolesterol~)

So, aku keluarkan siap-siap mentega sebab aku tak reti nak mengagak jumlah untuk 50gram.  Ni semua pasal nak gantikan krim tu la.. aku wat sendiri.  Hehehe.. tapi resepi ni pun aku amek daripada orang yang lebih bagus memasak dari aku la... Sob3.. aku kan amatur jek...

Baiklah, untuk korang yang nak cuba jugak resepi ini, aku boleh kategorikan sebagai 3/5 dari segi kerumitannya.  Tapi untuk orang yang biasa masak, kacang je pun... huhu... untung la...

Bahan-bahan yang korang perlukan ialah;

Pasta
Minyak masak
Garam

Untuk masak pasta ni, rebus pasta bersama-sama dengan secubit garam dan minyak masak.  Dalam dua sudu je la letak minyak tu...  tunggu sampailah dia dah lembut.  Angkat dan toskan.

2 sudu besar mentega
2 sudu besar tepung gandum
Air panas

Untuk buat krim (ganti krim masakan), bancuh semua sekali sampai sebati.

(2@3 ulas) Bawang merah
(2@3 ulas) Bawang putih
(1 sudu besar) Mentega
(segelas) Susu segar
Daging kisar
Mixed Herbs McCormick
Cendawan butang
Sosej
(2 sudu besar) Stok ayam
Garam
Krim (yang tadi)

ni rupa masa dalam proses... bau pun dah marbeles u'ollss...

Mula-mula, u'olls tumis bawang merah dan bawang putih dengan mentega.  Kemudian, bila dah naik bau tu, masukkan daging kisar dan sosej.  Masukkan Mixed Herbs, susu segar, krim yang korang telah buat dengan penuh ketabahan tadi, garam dan juga stok ayam.  Pastu biarkan mereka sekalian menggelegak.  Masukkan sedikit air panas, ni aku punya cara la sebab aku tak suka nak telan pasta tu ngan kuah yang sangat pekat.  Kacau-kacau sampailah semuanya sebati.


Pastu bolehlah hidang masa panas-panas...  barulah syiok~

Selamat mencuba.

Saturday, October 20, 2012

Hipp..Hipp... Horeay!

Assalamualaikum wbh... 

Apa khabar semua? Aiseyman... aku demam arr... tak best! 

Tapi abaikan soal yang tak best tu, meh kita citer pasal benda yang best-best sket. Hehehe... demam, ko jangan harap nak masuk dalam entri nih. LOL. 

Minggu lepas aku sibuk ngan majlis konvokesyen UPM yang ke-36. Eh, konvo kedua aku tuh! Hehe.. konvo yang pertama ialah konvokesyen UPM yang ke-32.. after four years, here i am, again in that ceremony. 

Konvo adalah saat yang paling best la orang kata... ibarat majlis kahwin. Semua orang expressedkan riak gembira. Semua orang pakai cantik-cantik and kebanyakannya dapat hadiah! Weeee... best kan? Tiada titisan air mata kesedihan lagi hari itu melainkan titisan kesyukuran dan kegembiraan. 

Namun pada pengertian aku, konvokesyen adalah satu medan yang menunjukkan bahawa, all your efforts paid! Majlis konvokesyen membuktikan bahawa, janji Allah itu benar. Setiap yang berusaha dan berdoa pasti akan beroleh kejayaan. Bukan semua yang bergraduat hari itu habis tepat dalam jangka masa tempoh pengajian yang sebenar. Ada yang sampai 5, 6 tahun untuk habiskan ijazah. Tapi, kerana mereka orang yang percaya pada Tuhannya, mereka orang yang gigih mendaki kejayaan, mereka orang yang tidak kenal erti putus asa, mereka orang yang membina menara cita-cita... maka, merekalah orang yang memiliki segala impian itu pada hari itu.


Aku jarangkan tepek muka aku kat blog? Bukan apa... ish, segan la.. tapi sebab aku nak bagi semangat sket pada yang sedang mendaki tangga-tangga kejayaan tu, nah ameklah! Hehehe.. 

Nasihatku... jangan mudah putus asa. Tiada perkara yang mudah dalam dunia ini apatah lagi bila kita mahukan sesuatu yang terbaik untuk diri sendiri. Banyak halangan dan dugaan yang mendatang. Banyak juga kata-kata yang menjatuhkan dari kata-kata yang membina. But don't blame them.. Be tough and teruskan usaha. 

Carilah seseorang yang boleh mendorong kita. Dunia ini kan hidupnya berpasangan... kalau termasuk dalam golongan orang yang suka menjatuhkan, keluar dari sana dan teruskan langkahan mendekat pada mereka yang suka membina. Jangan bimbang, mereka pasti ada. Memang hidup ini susah... tapi ia bukan sesuatu yang harus disusahkan... Semoga kalian semua terus maju jaya dan mencapai apa yang korang impikan. Don't afraid to make a dream! Gambatte!!






::sorry... mukus keluar neih..tak best nak menaip lama-lama... choww!::

Thursday, October 11, 2012

Belajar Sampai Ke Negeri China

Assalamualaikum wbh...

Sejak dua tiga malam yang lepas, hati ni ibarat ada kupu-kupu.  Eh, terjahanamkan pepatah omputih plak.  Berdebar-debar dan rasa macam excited giler.  Apa kebenda ntah nak excited sangat.  Padahal baru dapat permission je pun.  Hahaha... mesti korang heran jugak kan?  Well...  sebelum aku direct to the point, aku nak pusing-pusing dulu cerita kenapa aku riangria sangat.

Dulu, masa sekolah aku sangatlah tidak suka ke sekolah a.k.a sekolah rendah.  Dan aku memang bukan antara student yang baik dan cemerlang pun.  Selalunya, aku rasa nasib yang menyebelahi je bila ujian atau peperiksaan.  Isk3..  Terima kasih Tuhan kerana menyayangi.  Sampaikan dalam buku laporan kemajuan aku, cikgu tulis "Seorang pelajar yang selalu tidak hadir ke sekolah."  Whoaaaa... hahaha...  terasa dihargai pulak bila ketiadaanku disedari.  Hakhakhak...

Entahlah, cikgu masa zaman sekolah rendah aku rasa macam komander Jepun.  Pantang salah sikit mesti kena punyalah.  Yang paling aku tak suka denda kena cubit perut.  Adehh.. sakit cam nak tercirit.  Nasib la sekolah perempuan semua, so kalau nak jatuh setitis dua air mata tu kira acilah...  Yang paling aku suka masa sekolah rendah ialah Matematik dengan Muzik jek.. haha... sebab masa tu aku rasa bleh jadik diri sendiri.  Suka ati aku nak ketuk drum bunyi hape pun...  and masa zaman aku tu, ada satu pertandingan pancaragam yang dipanggil Genderang.  Aku terpilih tau... main drum.  Heh, drummer siot...  tapi sebab masa tu nilai RM100 untuk sehelai gaun putih (yang sangat aku idamkan) yang jadi uniform tu tak mampu dibayar oleh ma abah aku, so, impian nak jadi drummer cam Jimmy Sullivan tu tak kesampaian..hikhikik.. tapi aku tak nak mati muda cam dia..

Sebab keputusan UPSR aku okey, so dapatlah teruskan pengajian ke sekolah menengah tu...  bolehlah, nak hidup orang kata.  Hoho... masa sekolah menengah aku jadik rajin sikit.  Sampai pagi-pagi kalau nak ke sekolah mesti berperang sakan ngan adik-adik aku pasal aku tak sabar nak sampai awal ke sekolah.  Tapi biasanya memang lewat punyalah pasal mesti adaaaa je hal yang tersangkut pagi-pagi.  Masa sekolah menengah, aku dah macam orang keje opis.  Pegi pagi balik petang.  Fuiihh.. ni semua gara-gara tanggungjawab!  Beb, jadi pengawas ni bukan best pun... penat nak kejar masa...orang nampak kita asyik memonteng je padahal kita punyalah nak cover balik masa yang terponteng tu...  Time tu jugaklah banyak giler kena makan supplement sebab nak maintain kesihatan.  Masa PMR okey lagi bleh catch up study.. masuk menengah atas, mak aiii...  banyak pulak aktiviti nak kena join dan attend.  Kalau tak ikut, memang tak boleh pasal dah namanya wakil sekolah.  Tapi tak apa.. semua tu pengalaman.  Masa tu la aku rasa macam baik aku sekolah kat tempat tuisyen jek..  Huhu..dan subjek yang paling aku suka time tu ialah AddMath, Matematik Moden ngan Fizik jek...  haha..  sejarah alhamdulillah, boleh aje.. tak minat tapi itu yang selalu dapat excellent.  Tapi sadis giler ngan AddMath.. ujian aku tak pernah lulus kot.. haha... tapi aku gigih gak blaja pasal suka.  Dan benarlah janji Allah, siapa yang berusaha pasti ada ganjarannya...  AddMath time SPM cun!  Hehehe... cikgu pun tak percaya.  Miracle can happened for those who believes!

Sekarang ni, aku dah pun habis ijazah dalam bidang yang aku suka iaitu Sains Haiwan.  Dulu aku kecewa pasal tak dapat nak achieve impian nak jadi lawyer... padahal semua yang UPU tu aku isi law kot.  Haha.. tapi ada hikmahlah semua-semua tu.. i have no worries.  Sekarang rasa menarik dan sayang je kat bidang ni pasal tak ramai yang exposed pasal bidang ni..so aku rasa macam bertanggungjawab nak kembangkan pengetahuan semua biar orang tau, selain doktor haiwan, there is researchers about animals too... and, its more interesting. :))

Boleh blaja pasal kambing...

Bleh blaja pasal arnab...


Bleh rawat ayam...

Bleh kawan-kawan ngan kuda... :)

Itulah..kalau dulu aku beralasan seribu sebab tak suka gi sekolah tapi sekarang ni aku rasa syukur sangat-sangat pasal Allah masih kurniakan perasaan dan keinginan yang tinggi untuk aku teruskan pengajian.  Dan sekarang ni gedik-gedik nak sambung belajar lagi dan lagi...  Malah kalau boleh, aku nak jadi seorang yang berpangkat Dr atau Profesor dalam bidang ni.. bukan sebab nak nampak pandai, tapi dengan adanya mandat, kita akan sentiasa berusaha menjadi yang terbaik dan sentiasa nak memajukan diri... sebab ada yang akan ikut kita..  Macam aku, aku terpengaruh dengan semangat pensyarah-pensyarah aku la ni pasal tu nak sambung belajar lagi...

Tapi, Profesor tu even aku rasa macam jauh jeee... tapi aku tak maulah kata tak boleh.  Mana tahu kan, kalau aku ni panjang umur, umur 50 ke, 60 ke.. aku bleh jadik Profesor?  Haaa.. ingat-ingat, miracles can happened for those who believes (bold lagi bagi korang ingat) okey...  tanpa keberanian, mimpi tidak akan jadi kenyataan!


Okey..dah nak sampai penghujung ni..meh aku reveal the things yang buat aku excited bagai tu.  Well..my dad setuju nak support my study on postgraduate!  Tak sabar rasanya nak jadi pelajar master..  aku tahu dugaan dan ujian bakal mendatang tapi itiqamahkan hatiku, teguhkan semangatku dan yang penting, tabahkan diri menghadapi semua tu.  Demi mencari ilmu Allah, aku akan berusaha.  Mohon doa korang untuk doakan aku berjaya..  aku pun doakan korang juga..  dun worry... :)

Ya Allah, kabulkanlah impian dan harapan setiap mereka yang mendoakanku agar kebahagiaan dan kesenangan menjadi milik mereka jua.  Amiinn...

Monday, October 8, 2012

Entri Masakan | Cupcakes Pelangi

Assalamualaikum...

Haha..dah kenapa entah aku sejak duamenjak ni asyik nak post entri pasal makanan jek! :D  Bukan apa..aku bosan kot kat rumah sejak tak keje ni... lagipun, daripada menjadikan aku ni cam useless (O_o) je kat rumah, baik la aku buat something yang boleh buat Ma Abah aku tak membebel.  Hohoho... yelah, dah la duk rumah, takkan nak perabihkan boraih je kan??  Huhuh..  lagipun, aku memang bukan tahan nak duduk-duduk sahaja tak dek buat apa.  Nak gi apply keje dekat-dekat umah pun... alaaa... macam ciput je ngan masa yang ada.  Hujung bulan ni kalau ada rezeki, insyaAllah dapatlah keje. 

Masa aku duk kemas-kemas dapur sket, ternampak plak bahan-bahan lebihan biskut raya aritu pun masih ada la sikit sebanyak.  Daripada biarkan beliau dan sahabat-sahabat beliau expired macam tu, ish!  Tak baik membazir...  so, godek-godek sana sini aku rasa dengan kuantiti dua cawan gula kastor tu, bolehlah aku buat cupcakes huduh-huduh...

Pikir-pikir dengan bahan yang terhad macam tu, aku nak buat apa eh?  Tengok telur dalam peti, oh.. aku baru je beli telur gred B.  Whipped cream pun ada...  tepung ada...  mentega pun ada.  Bahan-bahan asas semua ada... apa lagi, cepat keluarkan mentega dan telur dalam suhu bilik.  Lalala... jom kita buat cupcakes pelangi.  Senang?  Haruslah... aku mana suka wat benda-benda yang cerewet-cerewet ni...  yang penting, ringkas, comel dan sedap!

  
Baiklah... bahan-bahan yang korang perlukan ialah; 

1 1/2 cawan tepung gandum
2 sudu kecil baking powder
secubit garam
1/2 cawan mentega (suhu bilik)
3/4 cawan gula kastor
3 biji telur putih (suhu bilik)
1 sudu kecil esen vanila
3/4 cawan susu segar.

Mula-mula sekali, korang ayakkan tepung, baking powder, garam dan ketepikan.

Pastu, pukul mentega dan gula sampai kembang atau sampai dah jadi putihMasukkan telur putih dan pukul lagi sampai gebu.  Jangan dok syok sangat ngan kegebuannya tu... masukkan esen vanila cepat-cepat. :D

Kemudian, slowkan mixer dan masukkan tepung berselang-seli dengan susu.  Kalau korang masukkan tepung dulu, pastikan selang-seli dan last-last sekali pun masukkan tepung gak.  Kiranya macam tepung-susu-tepung-susu-tepung, okei??

Kemudian, bahagikan adunan kepada beberapa bahagian dan letaklah pewarna yang korang suka.  Pelangi kan ada tujuh warna... haaa... nak letak tujuh-tujuh warna tu pun silakan~  Pastu, buat tompok-tompok kecik sampailah dah 3/4 cup tu...  then, dengan gunakan lidi yang bersih, buat putaran kat bahagian atas sampailah korang rasa corak dia dah cantik...

Pastu, bakarlah dalam oven dengan suhu 170 darjah celcius selama 25 minit atau hingga masak...  biasa 25 minit dah masak dah... :)

Pastu, bolehlah hias sesuka hati korang.  Nah..senang je... tak sampai sejam pun! Selamat mencuba semua~

*tips buat rama-rama : potong bahagian kek yang lebih kat bahagian atas tu... kiranya nanti kek tu akan sama ngan tinggi cup tu je.. potong dua.  Kemudian, letaklah whipped cream dan letak kepingan tadi atas dia..buat macam kepak rama-rama... :)) 
 

Sunday, October 7, 2012

Entri Masakan | Puding Roti Dengan Sos Kastad

Assalamualaikum...

Semua orang mesti ada cara nak release stress kan?  Ada yang menangis-nangis (aku pun... tengok keadaan), ada yang buat-buat lupa padahal dalam kepala berselirat dengan tekanan, ada yang pergi bersukan dan ada yang suka buat amal jariah...  Sebab ada kata hikmah yang berbunyi begini, 

"Cara terbaik memberikan kegembiraan pada hati sendiri ialah dengan memberikan kegembiraan pada hati orang lain."

Hebatkan?

Tapi aku juga ada satu penyakit penghilang stress yang mungkin menguntungkan dan mungkin juga merugikan.  Aku suka makan dan buat makan bila aku kecewa.  Sebab sekarang ni aku duk rumah, so lagi senang untuk aku aplikasikan perangai yang kedua itu.  Membuat makanan!

Dan sebagai seorang perempuan, masak memang tak boleh lari dalam hidup cuma sedap tak sedap je la penghujungnya.  Haha.. Opps!  Tapi satu rahsia pakar masakan ialah, bila kita memasak dengan gembira, orang yang makan makanan kita akan rasa gembira.  Kalau kita masak dalam keadaan marah atau sedih, orang yang makan hasil tangan kita juga akan rasa macam tu.  So, berhati-hati.  Huhuhu...

Aku suka buat something yang comel-comel... kalau ada yang dah baca entri yang lepas pasal penyediaan makanan untuk si kecil tu, haaa...  korang mesti dah bleh agak aku punye minatkan?..  Memang betullah...aku suka buat sesuatu yang cute dan kecik-kecik je.  Hehehe... macam cupcakes, biskut or kek dalam portion yang kecil sahaja.  Yang bertingkat-tingkat bagai tu... aku mohon sangat jangan gatal mulut suh aku wat.  Aku tak reti.

So disebabkan aku frust sket malam ni, aku pun dengan gatal tangannya pergi shopping dan bawak balik beberapa bahan untuk aku sepahkan dapur-yang-baru-dikemas-mama dengan puding roti.  Yup!  Aku suka buat dessert ni..  Ringkas, comel dan sedap.  Heheh.. yang terbaru aku baru applykan pancake ngan coklat cair untuk sarapan pagi hari tu.  Tapi entri ni bukan pasal tu, ni untuk puding roti sahaja.

Mula-mula aku buat puding roti Butterscotch masa majlis akikah anak menakan aku masa raya aritu.  Lepas mendapat sambutan dari kawan-kawan dan tetamu yang datang, aku lebih yakin nak buat lagi.  Sebenarnya, hari tu aku pun tak tahu rasanya jadik apa.  First time buat.  Tapi bila lihat hasil dia sebijik macam dalam resepi yang diberi, hahaha... aku hidangkan je la.  Aku rasa pun masa dah last-last pieces dah.  Well.. not bad! :D

Orang kata, dah jadi sekali janganlah pulak rasa dah terrer kan?  So, aku berlatih lagi sampailah segala jenis bahan yang nak digunakan itu lekat dalam kepala.  Tak salahkan mencuba masakan ni...  Untung sedap, kenyang...untung tak sedap, cuba lagi! 

Okeylah..korang pun mesti nak cuba buat gak resepi yang senang ni kan?  Memang senang pun.. masa pembuatan kurang dari dua jam je pun.  Dan bahan-bahan yang nak digunakan pun tak adalah sampai cecah puluh hengget...  dua puluh hengget pun tak sampai...  hehe... tapi kalau menjadi bleh bisnes puluh hengget. 

Baiklah..ini resepinya...  resepi asal bleh tengok kat sini.


Untuk puding (Bahan A), korang memerlukan;

8 keping roti gardenia Butterscotch (boleh juga ganti ngan roti lain... aku guna Gardenia biasa tu sebab tak suka manis sangat.  Butterscotch dah cukup manis kot!) 
 2 cwn susu Full cream UHT / fresh milk / susu cair 

Bahan B pulak... 

2 biji telur 
4 sudu besar gula halus 
1 sudu besar tepung jagung 
2 sudu besar mentega 
1 sudu kecil esen vanilla 
Sedikit kismis 

Cara untuk membuat puding roti ni...masyaAllah, senang je!  Mula-mula sekali korang carik-carikkan roti menjadi kecil.  Kemudian rendam roti tu dalam susu lebih kurang setengah jam.  Hari tu ada sekali aku rendam lebih dari setengah jam..aiii..dekat sejam gak la.  Tak dek masalah pun malah puding jadi lebih lembut dan gebu.  

Sambil-sambil tu korang boleh layan entri-entri lain kat blog ni.  Hahaha... dah agak-agak nak dekat setengah jam, gaul kesemua bahan B (kecuali kismis).  Kemudian, dah cukup 30 minit, campurkan semua bahan A dan B dan masukkan kismis (tinggalkan sikit untuk tabur).  Gaul bagi rata.  Bila dah sekata, tuangkan ke dalam loyang dan tabur baki kismis tadi atas adunan tadi.  Sebab aku ni suka yang colourful sket, so aku tabur gak bintang-bintang dan love-love atas tu... hikhikhik.  

Bakar pada suhu 160 darjah celsius selama 45 minit atau sehingga masak.  Nak tahu sama ada korang punyer puding tu dah betul-betul masak atau pun tak, cucukkan garfu.  kalau tak ada yang melekat, maknanya dah masak sempurna.  Eleh, suka lettew~~  

Sejukkan di dalam peti ais dan nanti boleh hidangkan bersama-sama dengan sos kastad.  

Macam mana nak buat sos kastad?  Begini caranya...  Korang memerlukan 1 tin susu cair, 2 sudu besar gula pasir dan 2 sudu besar tepung kastad.  Korang campurkan semuanya sekali dan masak di atas api perlahan sampailah kuah tu jadi pekat.  Haaa.. pastu bolehlah makan ngan puding tadi.  Percayalah, rasanya memang mabeles! 


Jangan lupa, sambil-sambil makan tu baca-bacalah entri kat sini... hehehe... sekian.  So, untungkan kalau stress gaya camni?  Hikhikhik.

Selamat mencuba!

Monday, October 1, 2012

Entri Masakan | 5 Resepi Buat Si Kecil Untuk Dicuba


Assalamualaikum semua....

Rasanya kan, belum pernah kot aku wat entri pasal bab masak memasak, kan?  Agagaga.. camne nak wat kalau memasak pun tak berapa nak terer?  Nak buat entri cam gitu mestilah dah tahu selok belok FAQ... hahah....  Tapi..tapi...tapi... Ustaz Azhar Idrus kata tak apa kalau orang perempuan tak pandai masak...yang penting suka memasak!  Ecece.. tengok, ustaz pun backup I..  well, buat entri tak bermakna kita nak tunjuk pandai kan? Tapi sebab kita nak share, deliver and discuss that issue...  

Well..masak is actually most women passion.  Percayalah... perempuan ni even dia tak pandai masak sekalipun, gedik-gedik sket sure nak masak gak.  Tambah-tambah kalau bukan tak reti langsung nak masak... tapi vitamin M terlebih, jadik tak berapa la...  Tapi kalau ada orang yang tersayang, hurrmm... orang kata apa eh?  Nak tambat hati seseorang dengan mengikat perut dia kan?  Bukan ikat perut peribahasa tuuuu... itu memang tanda sayang 'sangat' la... sayang duit~

Tapi betul tau... mak aku pun selalu pesan... malas la lagi masak... karang dah berlaki nak bagi laki makan kedai je ke?  Terpikat dek minah Indon kat kedai Mamak tu baru tau (ayat moto 1Dunia)... tambah-tambah kan, kalau kat Kelantan ni... mak aii... kekadang kalau pegi makan kat kedai ngan Abah... yerrr... aku pun jeles sebab si tukang amek order dengan lunaknya akan bertanya, "Abe nak oda gapooo?...." dengan lemah gemalai yang memang sifat asli orang Kelantan... Oppss... terpuji plak.  Hik3...

So, sebelum ada orang yang dok usap-usap perasaan laki kita, heh... baik sang isteri la yang buat... bleh pahala bagi kedua-dua pihak...  kan, kan, kan?...  Dah..aku dah melalut panjang beno nie...

Actually, arini nak share menu yang sangat cute dan mudah giler nak buat.  Kira buat tu kalau tak menjadi pun tak adalah frust sampai terbalikkan kuali.  And menu ni pulak untuk budak-budak... owhh.. i love kids.  And i love to make something that makes them happy...

Resepi ni aku salin gitu je pasal time tu dah bukak laptop.. tetiba rancangan masakan yang 5 Rencah 5 Rasa tu pulak kuar.  So aku salin je la...  dan untuk makluman korang, aku ni memang jenis yang tak suka nak taruk berapa banyak bahan itu, bahan ini dalam resepi.  Kalau amek resepi pun memang amek bahan-bahan yang nak kena guna je...berapa banyak nak letak tu biasanya aku campak-campak je... hehe... melainkan masakan tu aku tak penah tau macam mana rasa dia.  Contohnya masakan belah-belah Jepun, Korea, Arab and bla-bla melainkan Barat...  Tapi kalau nak buat kek or biskut aku cerewet jugak ngan sukatan sebab kalau tak jadi bendalah  yang dua ketul ni memang boleh bawak majok tiga empat bulan...

So dalam resepi kali ni, ada LIMA resepi ringkas yang super duper senang.  Tau tak kenapa aku beria salin resepi untuk kanak-kanak ni?  Haaaa... nak cakap pasal aku nak kawen la tu... tarak-tarak... ini tak ada kena mengena ngan perjalanan idop aku pun.  Ni semua untuk anak buah I si Aryan Adrin tu...  well, tak sabar nak tunggu dia bleh makan makanan keras ni sebab aku nak sumbat dia ngan makanan masakan aku yang dicipta khas untuk dia... hak3... heh, bukan nak buli tau, ni penghargaan apa... bagi dia jadi Sous Chef... (ayat tak leh blah~)

Alaaa... dah orang sayang anak sedara, nak la bagi dia makan best-best!  Sebab bila aku dah sayang orang tu.. i always want them to have some taste on my cooks or at least, aku belanja-belanja makan la....  Haaa... so special la sape yang disayangi dahku tu... thehehe~

Okeh, let's move on to the recipe...

#1 NUGGET AYAM


     Tang nugget ni, bukan setakat budak-budak la suka... aku pun suka... So, untuk memenuhi kesukaan kita bersama mari gaulkan dada ayam yang dah dipotong kecik-kecik bersama-sama dengan garam, lada hitam/lada putih dan olive oil... pastu perap la sekejap agak-agak dah terserap segala rasa tu. Pastu amek potato chips kegemaran bersama jugak, hancur-hancurkan, letak tepi. Dah rasa okey rasa dada ayam perap tadi, ambik dan golek-golekkan dalam tepung sebelum korang teruskan sesi mencelup dalam telur putih dan lastly salut ngan potato chips yang dah dihancurkan tadi. Pastu apa lagi..goreng sampai masak! Yesss... nah, adik seketul, kakak dua, adik tiga, kakak lima... lalalala...

#2 FRENCH FRIES

Ini pun sedap jugak... aku plak memang hantu kentang.  Kalau gi Kepsi tu, wedges ngan french fries mesti mau lebih... tak makan ayam pun tak pe, asal dapat makan wedges, fries ngan mashed potato tu.  So, motif pergi Kentucky FRIED CHICKEN tu pasal apa eh?  =_='

So, ni resepinya....  Opkos korang kena beli kentang.  Pastu kupas kulit, hiris gaya mana korang nak ngap nanti dan direbus bersama-sama dengan air garam sekadar secukup rasa.  Dah agak-agak ia nak empuk, keluarkan dan masukkan dalam air sejuk untuk bagi dia panas.... lorrr... gurau jek... mesti la nak suh kentang tu jadik cepat sejuk..  Itu yang Chef Shers buat la... dia siap letak dalam peti sejuk lagi untuk beberapa minit.  Pastu, keluarkan dan keringkan kentang itu dengan tuala yang bersih.  Jangan tunggu lama-lama..goreng terus sampai kekuningan.

#3  BURGER DAGING ALA-ALA KRABBY PATTY INCIK CRAB

I don't really like burgers so kalau buat yang ni memang bleh bagi budak-budak makan dalam portion yang penuh.  Ngeh3...  Ni lagi senang.  Dapatkan daging kisar, bawang besar, bawang putih seulas dua, lada hitam, garam, kicap berperisa, cendawan butang dan telur kuning.  Cincang semua sekali dengan perasaan yang geram giler... ni semua untuk kebaikan si kecil juga sebab makin lumat korang punyer saiz, lagi best burger tu rasa.  Kehkehkeh...  Eh, betul tau.. aku penah wat pemprosesan burger dulu... tak gurau neh.. =_='  Gaulkan semua sekali dalam satu big bowl dengan penuh kasih sayang.  Tapi pastikan tangan dibasuh bersih.  Bagus tau gaul ngan tangan ni sebab enzim dicelah-celah jari akan keluar dan memberikan rasa kasih dan sayang si pemakan terhadap kita.  (Itu motifnya...)...  bila semua dah sebati, kepal-kepal ikut saiz yang korang nak.  Even nama burger yang aku bagi ni dari Incik Crab, korang leh je kalau nak wat ala-ala saiz burger bakar ke..burger terbang ke.. tadak hal... yang penting, goreng jangan hanget!

Pastu, gunalah kreativiti korang untuk menghias burger tu dengan roti dan salad-salad segar.  Yang penting dalam penyediaan makanan kanak-kanak, bermain dengan warna!  Budak pasti akan terpikat untuk makan bila tengok makanan tu colourful... :)

#4  BISKUT CRISPY COKLAT

Dapatkan sekotak Crispy atau yang sewaktu dengannya seperti Honey Stars tu... kemudian, masukkan coklat bar ke dalam mangkuk dan panaskan di dalam microwave.  Sekadar untuk cairkan coklat sahaja.  Kemudian, potong buah aprikot, badam hancur, kismis dan kelapa kering dan gaul bersama-sama denan coklat cair tadi.  Kemudian, masukkan beliau dan sahabat-sahabat beliau ke dalam cawan kertas yang comel.  Untuk menambahkan lagi kecomelan biskut ni, bolehlah kalau korang nak taburkan coklat rice yang kaler-kaler tu kat atasnya.  Mesti kelip-kelip korang punya biskut dan si comel pasti tak sabar nak makan!

#5  JUS TEMBIKAI, LIMAU DAN STRAWBERI

Masukkan tembikai tanpa kulit, stoberi yang dah dipotong kecil, jus limau nipis serta sedikit ais ke dalam pengisar.  Kisar hingga semuanya hancur dan tuangkan ke dalam gelas.  Tadaaaa... dah siap minuman yang lazat ini...

Nah, dah siap lima resepi superb senang terutamanya buat mummy muda yang tak ada masa nak masak makanan untuk si comel tapi masih teringin nak masak.  Cubalah!  Kalau kita tak mulakan untuk orang tersayang, untuk siapa lagi?...  Jom cuba...  aku kena tunggu dua tahun lagi pasal si comel Aryanku baru je dua bulan.  Wakakaka.... tak apalah, share ngan korang dulu and buat entri.  Nanti nak buat, kita bukak la entri ni balik, kan?... Tadaaaa... wasssalam!