Friday, November 23, 2012

Entri Masakan | Kek Coklat Moist

Assalamualaikum wbh..

Lama rasanya tak berbelog.  Rindu kot nak menulis tapi as I have promised myself.. takkan mengadap blog if emosi tak berapa nak stabil.  Huhu.. takut nanti yang ditulis luahan yang tak berapa waras. Sigh~~

You all rindu I tak?  Hoho.. [kurang kasih sayang giler soalan]

Resepi kali ni aku nak share ngan korang sangat-sangat la pasal ni antara feveret aku.  Antara lainnya, ia mudah dan sangatlah selamba yaya nak buatnya.  Bleh kata sambil-sambil ko tunggu commercial break pun leh sediakan adunan.  What??  Tak caya?... Okei, kita bet, ada bran?... hehe...

First try aku buat ikut selera aku.  Gula tu aku kurangkan sket, siap buat topping lagi even masa nak sediakan topping tu kalut gak la pasal ada ke bleh silap pandang lak coklat bar dalam peti tu rupanya coklat yang kita makan tu, bukan coklat masakan.  Kelam kelibut aku selongkar peti cari kot-kot la ada coklat masakan yang tersisa.  =_= kecewa yang kudapat.  Tak dek pun..  huhu...  Takkan nak makan kek coklat betul-betul pure gitu je?  Tak dek hias-hias?  Tak dek coklat topping yang meleleh-leleh?  Tak dek semua tu?  Tak dek?...  Tiada maknanya bagiku jika itu yang dikatakan kek coklat moist.  Kali kedua buat, aku lupa nak kurangkan gula.  Guna satu cawan.  Gulpp.. aku tak suka manis so, rasa macam tak best.  So, sape ntah yang tolong habiskan.  Aku balik keje esoknya tu tengok dah tak dek dalam peti.  Tengok dalam tong sampah, clear.  Okey, aku pasti, dah masuk perut ler tue~

Untu topping tu, sebab tak jumpa coklat masakan, lalu aku mengorek-ngorek idea untuk adakan topping meleleh gak.  (maklumlah, bukan pakar masakan katakan, gelabah mesti ada).  Then.. TING! Laaa.. kan ada serbuk coklat.. buatlah guna serbuk tu.  Lastly, maka terhasillah jugak kek coklat moist feveretku.. 


Jadi, untuk kawan-kawan yang nak mencuba, boleh aje.  Silakan. [resepi asal disini

(A)
Gula pasir
Serbuk Koko (aku guna Van Houten)
Susu cair
Susu pekat
Minyak masak

*Semua bahan-bahan ni satu cawan je nilainya.  Cuma yang gula tu aku guna 3/4 cawan je sbb bila cuba ngan 1 cawan nak termuntah ase.  Macam telan sebalang gula.  Hoho.. hiperbola sket-sket tak pe..  Oh ya, gula tu pulak aku kisar kasi halus.

Gaul semua bahan-bahan diatas tu sampai sebati then masak sekejap atas api yang perlahan.  Kejap je atau korang akan merasa kek coklat berperisa hangit.   Okey, dah siap boleh ketepikan.

(B) - ayak bersama
3/4 cawan tepung gandum
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil baking power

(C) - blend. Guna pemukul pun boleh.
3-4 biji telur bergantung saiz.

Dah siap ayak semua tu, masukkan bahan (B) dan (C) ke dalam (A) secara bergilir-gilir.  Masuk (B)-(C)-(B)-(C)-(B).  Kemudian, bolehlah masukkan dalam loyang (aku sapu mentega dulu dalam loyang tu sebab nak mudahkan bila masak nanti) dan kukus selama lebih kurang 45 minit.  Jangan bukak penutup loyang tu sebab nanti kek jadi mendap.  

kek masih berbogel.

Untuk resepi topping yang marbeles.. begini caranya...

1 cawan minyak masak (bleh guna kurang dari ni pasal nak elakkan korang jadi tong minyak. huhu...kek dah secawan minyak)
3/4 cawan serbuk koko
1 cawan susu pekat manis

Gaul semua sekali dan masak atas api perlahan jugak.  Bukan dabel boiling tau... dah nampak berkilau-kilau tu, okey..dah bleh tuang atas kek!
 

dah berhias sudahh.. hehe!

Okeh, itu je untuk santapan selera kali ni.  Hehehe... selamat mencuba!