Wednesday, August 19, 2015

Resepi Pop Corn Caramel

Assalamualaikum wbh.

Teringat dulu masa mengandungkan Adam, kalau boleh hari-hari nak makan pop corn wayang.  Selalu jugaklah pergi panggung wayang bukan sebab nak tengok cerita, tapi sebab nak beli pop corn jek.  Yang best ialah pop corn GSC.. TGV tak berapa rangup sangat.  Hihi...

Pastu, bila IOI City Mall dekat Putrajaya tu bukak, try pulak pop corn kat sana. CORNERY.  Sedap.. sangat sedap tambah-tambah yang perisa coklat.  Tapi sesedap mana pun perisa lain, popcorn karamel tetap menjadi pojaan hatiku.

Makan gula banyak pun masa mengandung, alhamdulillah tak pernah kena GDM.  Tapi, MGTT tu terminum jugaklah sebab berat naik mendadak dalam masa satu bulan.  Alaa.. time tu tak aci sebab lepas loya dan alahan tiga minggu, lepas tu lah baru ada selera nak makan banyak-banyak, signature ibu-ibu mengandung.  Hihi.. (padahal sebelum ni lagi banyak makan).

Sampailah Adam keluar, kegilaan pada pop corn tak habis.  Jadi boleh dikatakan ni bukan mengidam, tapi memang pelahap pop corn. Haha...


Minggu lepas, buat julung-julung kalinya after 10 years macam tu, aku jejakkan kaki kembali ke KLCC walaupun dok KL dah dekat 6 tahun.  Hahah... bukan apa, malaslah nak menyinggah ke KLCC tu.  Rumah aku area Cheras, kalau tak ke Mid Valley, ke The Mines.  Tak pun gi IOI City Mall tu..  Tak ada jem, tak serabut ngan manusia yang berpusu-pusu entah buat apa.

So, hari tu sebab nak jumpa kawan.. dia pulak stay area centre KL nak tak nak jumpa je lah di KLCC.  Jakun giler masuk dalam tu.  Hahaha...  tapi buat-buat tahu.  I orang key ell uols!  Meeting apa lagi, bisnes meeting la.  Dia nak buat bisnes GCTea jugak.  Alhamdulillah.. dah nampak jalan lettew... hihi.

Lepas habis keje, aku reward diri sendiri untuk makan pop corn.  Ada terbaca pasal pop corn sedap kat sini.  Aku terbaca dalam FB pasal cikgu sekolah yang bawak murid dia gi lawatan ke KLCC tu.  Nama popcorn tu, GARRET.  First time ni aku tahu.  Okey, aku jakun.  Tapi buat-buat tahu.  Korang diam.  Jangan gelak.  Huhu...

So, belilah yang perisa karamel macadamia + cheese.  Waaaa... sedap la jugak karamel macadamia tu sebab kacang dia besar-besar dan popcorn pun rangup.  Tapi popcorn cheese tak best.  Lemau.  Huhu... kalau rangup, mesti best jugak.  Rasa macam makan Twisties pun ada.  Hewhew...



Masa dalam kereta balik tu, hasben tanya macam mana eh nak buat popcorn?.. Ha ah, aku pun tak tahu.  Tahu lah orang pakai jagung sebab popCORN tapi cara betul nak buat ikut turutan aku tak tahu.  Yang aku tahu, masak jagung dalam periuk sambil dia letup-letup, pastu gaul ngan karamellah.  Step nak buat?  Aiyooo...

Bila dapat resepi ni, terus aku copy untuk buat entri.  Mana tahu, tahun-tahun depan nak makan popcorn wayang lagi.  Eh?!  Lain macam ni... choii!


RESEPI POPCORN KARAMEL
Sumber Asal : Page FB 'Mamak Haji' 

Bahan-Bahan :
 1/ 2 cawan biji jagung kering. 
 1/4 cawan atau 4 sudu besar minyak masak. 

Bahan-Bahan Untuk Karamel:
125 gm butter 
1 cawan gula pasir.

 Cara Penyediaan : 

1. Siapkan satu tray dilapik dengan kertas aluminium atau kertas minyak baking. 

 2. Dapatkan satu periuk agak dalam yang ada penutup yang baik. 

 3. Masukkan minyak masak dan panaskan dalam api sederhana. Minyak perlu betul-betul panas sebelum masukkan biji jagung. Bagi menentukkan minyak betul-betul panas, masukkan dua biji jagung, kalau biji jagung itu berputar dan menjadi bertih, menunjukkan minyak dah panas. Jaga yea..bertih boleh letup dan naik ke atas. *Orang latah dilarang buat resipi ini atau duk jauh sikit. 

 4. Masukkan 1/2 cawan biji jagung. Bila dengar jagung meletup-letup, goncang perlahan periuk untuk biji jagung yang atas turun kebawah. 

 5. Bila bunyi meletup-letup dah berhenti buka tudung dan masukkan semua bertih jagung itu ke dalam sebuah bekas untuk adunkan karamel. Kutip buang biji jagung yang tidak menjadi bertih. 

Penyediaan Karamel:

 1. Adunkan butter atau marjerin dengan gula didalam kuali. Hidupkan api dapur sederhana. Masak dalam 5-7 minit. Kacau sekali sekala sehingga butter atau marjerin cair dengan gula. 

 2. Bawa adunan gula dan butter ini keadaan mendidih. Bila mendidih jangan pulak kacau adunan ini. Biar mendidih sampai warna keemasan, jangan lama nanti kramel anda akan rasa pahit. Agak dalam 10 minit dah cukup. 

 3. keluarkan dari api dapur, tuang dalam bertih yang berada dalam bekas tadi. Adunkan sebati karamel dengan bertih sehingga salut betul-betul. 

 4. keluarkan pop corn yang telah salut dan ratakan di tray yang kita sediakan dgn kertas baking atau aluminium. Biarkan karamel sejuk dan keras. Lepas itu anda ramas-ramaskan bertih itu. Sudah siap OP CORN anda yang lazat. 

 Jom buaaaaatt!