Thursday, September 15, 2011

Diantara Kasih Sayang... Teman dan Lawan

Seperti tahun-tahun sudah...seperti semester yang lalu... minggu pertama adalah minggu yang paling memenatkan dan merenyahkan.. Tak pernah lagi aku rasa minggu pertama adalah minggu yang menenangkan tiap kali masuk kuliah. Kepala mesti berfikir tentang jadual, jadual dan jadual! Assignment pun tolak tepi, tak masuk dalam kepala langsung.

Semester ini...insyaAllah semester terakhir buat aku dan kawan-kawan yang masuk tahun 2008... Empat tahun pengajian yang pada aku sangat memberi makna. Empat tahun, bersama bidang pengajian yang telah lama aku inginkan... Ada susah, ada payah... ada suka, ada duka.. resah dan tenang, silih berganti... Namun alhamdulillah..dapat dihadapi dengan tabah.

Kini..kisah lalu berulang lagi dan cabaran kali ini terasa sakit sikit kerana sudah semester akhir... Kalau sebelum ini aku terasa lemah dengan FYP, tapi alhamdulillah... aku ada ibu ayah yang positif... kawan-kawan... dan yang paling terkesan dalam hati ialah nasihat seorang pelajar PhD ini...

"Don't give up... don't depressed.."

"But, I have work on this for two months..but no result at all.."

"Shhhyyy..! You are a Muslim, Suhaila... In what ever difficulties, you still have Allah... Allah will grant you, as along as you believe in HIM..."

"Ohh.. Surely I do believe in Allah!"

"Then, just keep on trying! Believe me..one day, there are light for you.. I have experienced this before, don't worry..trust me!"

"I know... Allah will always be there... La tahzan, innallah hama'ana..."

Tapi hentakan kata-kata daripada seseorang benar-benar membuatkan aku terasa yang selama ini aku terlalu berlembut dan bersabar, malah terlalu positif dengan orang-orang sekelilingku... Bersikap positif itu baik tapi, pengajaran yang paling penting aku perolehi kini... just don't be positive...especially for those who are being rude to you...

Kita selalu dengar perkataan 'sabar' dan 'disebalik semua ini, ada hikmahnya' tapi berapa sangat kan antara kita yang betul-betul merasakan roh lafaz itu? Aku cuba nak kembalikan roh perkataan itu dalam diriku... insyaAllah...akan cuba sedaya upaya. Pada aku, sudah habis rasanya tempoh percubaan dan 'orientasi persahabatan'... Sekarang, aku perlu memberi kasih sayang pada mereka yang benar-benar bergelar sahabat dan lupakan sahaja mereka yang selalu melukakan..

Pada sahabat-sahabat yang masih mencari celah-celah untuk bergraduat, selamat berusaha! Cubalah usaha setakat yang mampu okey... Jangan mudah mengalah. Kita berjuang di jalan ilmu, jihad fisabilillah... Aku dah cuba untuk meringankan beban kalian..menahan cemuh dan kutuk dari yang lain... tapi rasanya cukup-cukuplah setakat itu. Islam melarang kita menghina orang lain...apatah lagi membiarkan diri sendiri dipandang hina...

Apa-apa pun...ringan-ringankanlah tangan membantu sesama kita yang memerlukan kerana percayalah... tangan Allah akan membantu kita bila tangan kita membantu manusia yang lain. Carilah kasih Allah dengan mengasihi manusia... Ah, tetiba lak teringat hadis or just kata-kata para sahabat (wallahuallam), "Jangan sombong berjalan di dunia ini kelak mengundang kemurkaan Allah"

Selamat maju jaya!::sekolah atau universiti bukanlah satu medan melahirkan manusia yang mampu menggenggam sijil atau ijazah semata-mata...tetapi untuk melahirkan manusia hebat yang berjiwa hamba... seandainya mereka sedar, semakin aku belajar, semakin banyak yang tidakku ketahui... ::