Assalamualaikum wbh..
Minggu pertama puasa, ramai yang
dah menyinggah ke Jalan Tuanku Abdul Rahman untuk cari baju raya. Tahun ni macam meriah benar raya sebab macam-macam fesyen baju, tudung dan kasut yang muncul. Ramai kawan-kawan aku yang berniaga sekarang
jadi, senang sangat kalau setakat nak cari baju ke, tudung ke, handbag.. mak
aihh, memang semuanya dihujung jari. Walau pun begitu, jangan pula kita lupa dengan saudara seagama kita yang sedang berperang berjihad di Palestin sana. Berdoalah dan bertindaklah agar perjuangan mereka dipermudahkan.
Actually, bagus jugak bila ada kawan-kawan
yang buat bisnes ni.. selain jadi pelanggan diorang, menambahkan pendapatan,
boleh jugak menambahkan ikatan persahabatan.
Tapi ada juga kes yang menyedihkan bila sama-sama berbisnes, sibuk
hendak mempromosikan barangan sendiri sampai menjatuhkan barang orang
lain. Kalau ada kawan-kawan aku yang
macam tu, slow-slow aku tarik diri.. tak mahu beli ngan mana-mana pihak. Bukan tak de pendirian, tapi itu salah satu
cara nak kekalkan persahabatan la.. tapi, tegurlah mana yang boleh kan? Yelah, tak mahulah jadi orang yang duk atas
pagar, penakut macam tu.. kita kan ada iman?... serendah-rendah iman ialah
menegur dengan hati.
Buat masa sekarang ni, macam tak
ada mood lagi nak cari baju raya. Walau
pun tahun ni raya pertama dengan Encik Suami, tapi entahlah.. tak dek rasa
ghairah nak berdondon-dondon lagi.
Ngeh3.. tapi hari tu Tanya, Encik
Suami kata nak baju raya tahun ni kaler merah.. mak aii, mak ngah pak ngah la
ni! Tapi ada bezanya puasa tahun ni
dengan yang lepas-lepas. Puasa kali ni
buat aku lebih kreatif dalam masak-memasak.
Kalau dulu, masaklah perkara yang paling malas dalam bulan puasa tapi
kali ni tidak. Kita macam suka pulak nak
masak.. hehe.. bazaar Ramadhan tak jejak lagi untuk cari lauk pauk. Kalau singgah pun, cari kuih muih. Itu pun, dah masuk Ramadhan kesepuluh ni,
baru sekali ke bazaar. Waah! Azam tahun ni, nak kurangkan ke bazaar sebab
nak jaga kesihatan. Jadi tak sedap hati
tiap kali nak ke bazaar apatah lagi, akbar-akhbar pun duk beritakan tentang
kebersihan bazaar yang teruk sekaligus membawa penyakit.
Minggu pertama puasa itu hari,
kami terpaksa balik ke kampung halaman sebab bapa mertua tiba-tiba diserang
sakit. Mulanya kami berdua merancang
untuk jimatkan cuti dan balik raya lama sikit tapi tak apalah, ada hikmah la
tu. Kita hanya merancang… yang penting, ayah mertua sihat-sihat
hendaknya.
Dah alang-alang balik tu, beli
terus rempah kuzi dengan kerutup. Rasa
macam nak cuba masak dua perkara ni yang selalu aku anggap leceh. Tapi rupanyaaa.. hehehe!
Okeylah, dah terlebih-lebih pulak cakapnya. Jom lihat resepi untuk buat kuzi. Ini adalah resepi asal dari Mama aku. Ni memang hidangan kegemaran kami
adik-beradik di pagi raya terutama sekali kalau ada roti jala atau roti
bun. Memang menyengat! Kawan-kawan yang selalu datang beraya pun,
pasti tercari-cari kuzi ayam Mama.
BAHAN-BAHAN :
(1)
Halia
Seekor ayam
Perap ayam dengan halia. Biarkan seketika. Kemudian, goreng separuh masak. Biasanya, Mama akan goreng betul-betul
setengah masak sebab bila dimasukkan dalam kuzi nanti, rasa macam rempah tu
terserap betul-betul ke dalam ayam. Siap
goreng, ketepikan.
(2)
3 biji Bawang besar - mayang
Sekotak Kismis
Gajus
Sesudu minyak sapi
Minyak masak
Panaskan minyak masak dengan
minyak sapi. Goreng bawang besar hingga
layu. Angkat dan letak tepi.
(3)
i. (i) Bunga cengkih, bunga lawang, kayu manis, buah
pelaga
ii.
(ii) 4 ulas bawang putih, 5 biji bawang merah –
dimayang halus
iii.
(iii) Rempah kuzi – dicampur dengan air
iv.
(iv) 1 tin tomato puri , 1 tin susu cair, 1 tin air –
dicampurkan bersama semua sekali
v.
(v) Gula Melaka
Tumis (i) hingga naik bau. Kemudian, masukkan pula (ii) hingga layu dan
naik bau. Lepas tu, masukkan
perlahan-lahan (iii) dan tumis lama sikit hingga nampak macam dah masak. Akhir sekali, masukkan bahan (iv). Untuk bagi rasa berlemak sikit masukkan (v)
dan stabilkan dengan garam mengikut citarasa. Biasanya kuzi ni akan jadi pekat
sikit jadi saya suka masukkan sikit air mengikut kepekatan yang sesuai sebab
nanti nak cicah ngan roti jala pulak.
Kalau sikit sangat, tak puas makan.
Bila tengok ada lagi lebihan
tomato puri dalam tin, terlebih rajin pula buatkan sekali nasi tomato untuk
dimakan dengan kuzi ayam ni. Memang
terangkat habislah. Suami dan adik ipar
makan bertambah-tambah. Berbaloi rasa
siapkan lauk-pauk ni dekat 3 jam.
Hihi.. Alhamdulillah. Tapi, lupa pula nak ambil gambar Nasi Tomato
tu. Untuk resepi, nanti update okey?
Selamat berpuasa semua. Raya ni bolehlah cuba Kuzi Ayam Mama saya..
hihi.. confirm tahun depan giliran beraya hak korang! Hihi..