Tuesday, May 28, 2013

Lelaki

Assalamualaikum wbh...

Phewww... akhirnya tamat sudah pusingan pertama kenduri kawan-kawan.  Stop kejap before sambung maraton akhir bulan ni sampai awal Jun.  Alhamdulillah.. rezeki kawan-kawan, aku pun turut sama rasa nikmatnya.  Tak apa.. korang kenyang emosi, aku kenyang perut dah kira okey sangat!  Hehehe...  Beginilah nasib si bujang... buweeekk! :D

Perkahwinan itu adalah satu rezeki dan nikmat serta anugerah yang diberikan oleh Allah swt.  Tak semua orang boleh merasa sebuah perkahwinan.  

Ada yang gedik-gedik nak menikah, tapi duit pula tak ada.
 
Ada yang punya duit dan masa, tetapi tiada pasangan.

Ada yang punya pasangan, punya duit dan harta.. tapi waktunya tidak sempat tiba.

Itu semua kerja Tuhan.  DIA lebih tahu.

Oleh itu, sepanjang aku dok menghadiri walimah kawan-kawan, ada kalanya diri ini terfikir juga, nikmat Allah itu tidak sama untuk semua orang.  Kawan-kawan yang masih single dok kata "Syoknya diorang kahwin!"

"Rasa macam nak kahwin jugaklah."

Personally, yes... aku pun nak kahwin.  Tapi, meningkat dewasa ni, aku pun matang ler setangga.  Kalau dulu, memang dok teringin lerr nak lelaki hensem, kaya... well, verangan kan?  Semua ni pengaruh novel dan drama.  Aku benci kau.  Hahaha... nak jugak salahkan orang lain.

Dulu, aku sendiri banyak khilaf dalam doa.  Siyesli saying babe!

Dulu, aku nak lelaki hensem.

Pergghhh... korang tak yah nak cebik-cebik kat aku...  kehenseman tu daya penarik.  Sape-sape pun suka yang cantik, yang kacak.  Normal la...

Pastu, waktu diploma dulu, ada la sorang mamat good looking ni yang nak rapat ngan aku.  Dah aku nak sangat kan lelaki hensem!  Ehem, tapi hensem ke, kaya ke, baik ke... ikut penilaian aku la.  Mati la kalau nak ikut orang... huhu...  aku dah redha dengan kehenseman mamat ni.  Hahaha... tapi, kitorang tak ada la bercinta.  Aku tetap berpegang teguh pada 'kesucian ruang hati' aku.  Aku kawan jek, kira besfren.  Boooo....

Tapi lama-lama, aku rasa mamat ni cam tak kena je ngan aku.  Kaki merajuk kot!  Uwaaa... psiko plak aku rasa pasal aku ni jenis tomboy so kadang-kadang aku main bantai je cakap.  Adeh, mudah sentap lak...  Pastu aku slow down laaa.. susah kot.  Feeling dia lebih-lebih pulak..  nak get along more than a friend.  Masalah ni!  Aku muda lagi laa... baru 19.  What for bercinta?.. Bukan leh kawen pun... hoho... Aku pun tak de perasaan cinta kot... kawan je.  Siyesli kawan... so, bila aku slow down... dia pun paham la kot.  Hahaha... so, mamat hensem aku rasa bukan segala-galanya.  Hensem saje jiwa tersiksa tak best~

Masa pun berlalu bersama angin dewasa...

Pastu aku rapat pulak dengan seorang lelaki ni.  Pun sebagai kawan.  Ma Abah aku kenal je pasal kawan-kawan aku, aku make sure Ma Abah kenal.  Heh.. ko ingat lelaki ni bleh dipercayai?  Aku bagi semua maklumat kat parents...  kot-kot la jadi pape.  Hahaha...  

Hensem masih dalam list cuma aku rasa, hensem saje tak cukup.  Aku nak lelaki yang kelakar.  Hahaha...  Yang gila-gila.  Pasal aku gitu...

Mamat ni, hurmm.. hensem memang hensem.  Semua orang akan suka dia.  Sebab perangai gila-gila dia tu la and dia pun baik.  Mudah betul nak mintak tolong.  Allah datangkan dia perlahan-lahan je dalam hidup aku.  Tetiba aku rasa aku suka cakap ngan dia.  Dia pendengar yang baik gak laa...  Tapi, satu je yang pelik.  Sebaik mana pun aku ngan dia, aku tak pernah share pape ngan dia.  Rahsia aku... rasanya satu pun tak terluah kat dia and aku jarang cakap benda-benda penting ngan dia.  Rasa macam tak secure.  Aku cakap benda-benda umum je... 

Tapi, disebabkan dia hensem dan baik... ramai orang nak dia.  Alaah, bosan pulak aku rasa.  Hahha.. so, aku pun jauhkan diri.  Bila aku jauhkan diri, baru aku nampak perangai dia.  Huhuhu... dia suka pegang-pegang tangan orang.  Bertepuk tampar dengan perempuan tu perkara biasa.  Isshh, aku kawan ngan mana-mana lelaki... tak pernah kulit aku ni bersentuhan dengan diorang.  Aku tetap takut dengan dosa.  Aku lebih rela dicucuh besi panas kot~

Pastu, aku sedar.. hensem, baik, kelakar... belum pasti bahagia...  

.....to be continued...